Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

12.1.15

Play and make art with colored salt sand

Jedna super mama mi je prije par mjeseci poslala ovaj link kao dodatnu inspiraciju aktivnosti za djecu. Nekako smo u tom periodu već imali dosta toga u planu da uradimo i napravimo, pa smo malo sačekali sa ovom igrom. Dobro je da nisam zaboravila na ovo, jer je zaista bio pun pogodak.

Evo kako je to prošlo kod nas :-)


Ono što je potrebno je sljedeće:
- veća tepsija ili neki pladanj kako bi nered bio što manji
- dosta soli
- krede (bilo bi bolje da su one intenzivnijih boja, ali znam da je njih teško naći, pa mogu i one pastelne)
- teglica

Kašikicom stavljajte pomalo soli na pladanj (mi smo dodatno stavili i obični papir, ali to nije neophodno).Zatim treba uzeti kredu i valjati je što jače preko soli. So će se obojiti :-)
Tako obojenu so prebacite u teglicu. Krajnji rezultat izgleda odprilike ovakoAli naša igra tu nije bila gotova.

Prebacili smo so u dublju tepsiju. Onda smo prvo malo 'crtali'. duoBRO je naravno crtao vozila, ali mogu se npr. pisati slova ili brojevi.
I onda je na red došao 'construction site' :) 

Kamioničić, bager, valjak, i nešto pjeska... dječacima ne treba mnogo više za sate i sate igre. Iskreno vjerujem da je ovakva igra zanimljiva i djevojčicama. Možda ne sa autićima, ali ako se u pjesak ubace neki sudići mislim da će se i one dugo igrati (duoSIS je još mala za samostalnu igru, ali dok je braco spavao ona je iskoristila priliku i igrala se varijantom za dječake :) )Ovo je nekoliko dana stajalo na stolu i tokom svakog dana se bar po sat vremena igrao sa pjeskom. 

Prije par dana sam ga napomenula na ovu igru, pa smo opet bojili pjesak kako bi ga bilo više i opet je bilo zanimljivo. Bilo je tu malo prosipanja po podu, ali ništa previše. Vrijeme koje je proveo ovako igrajući je vrijedno pospremanja malo nereda.

No comments:

Post a Comment