Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

24.10.14

Mali eksperimenti - površinski napon vode

Možda je moja ekipa još suviše mala da shvati objašnjenje porvršinskog napona, ali mali eksperiment u kojem uspijemo postavit spajalicu da pluta na vodi im je bio super zanimljiv (ipak je u igru uključena voda, tako da mora biti zabavno)


Za ovaj eksperiment vam neće trebati mnogo stvari, i mislim da sve već imate u kući:

- posuda sa vodom (najbolje je da bude providna)
- nekoliko spajalica (što manjih, one velike su ipak preteške)
- deterdžent

Za početak zamolite djecu da probaju sami postaviti spajalice na površinu vode. Neka probaju nekoliko puta. Neće to baš ići, ali će im biti zabavno stavljati spajalice u vodu.





Nakon toga ih pitajte da li žele da im otkrijete trik sa kojim se spajalica ipak može plutati.

Fol je sljedeći, uzmite jednu spajlicu i od nje napravite slovo L.



Nakon toga stavite drugu spajlicu na 'dizalicu' i polako stavite u vodu. Spajalica koju prenosimo ostaje na površini i pluta :)




Neka djeca probaju sama, samo im morate napomenuti da nipošto ne smiju dotaknuti vodu prstićima nego samo 'dizalicom' (prsti uništavaju površinski napon)




Kad već uspijete postaviti nekoliko spjalica na površinu vode, pitajte dijete šta misli, kako bi mogli natjerati spajalice da potonu, ali da ih ne smiju dodirnuti.

Odgovor je jednostavan, treba vam samo kap deterdženta. Nakon što je ubacite u vodu, sve spajalice će odmah potonuti.



Evo i dodatno objašnjenje preuzeto sa wikipedije:
Površinski napon uzorkovan je privlačenjem između molekula tečnosti pomoću raznih međumolekularnih sila. U masi tečnosti, svaka molekula biva privlačena jednako u svim pravcima od strane susjednih molekula tečnosti, što rezultira rezultantom svih sila koja je jednaka nuli. Na površini tečnosti, molekule bivaju privlačene prema dole od strane molekula koje se nalaze dublje u tečnosti, dok ih molekule u susjednom mediju (neka to bude vakuum, zrak ili neka druga tečnost) ne pravlače tim intenzitetom. Odatle, sve molekule na površini su pod uticajem privlačne molekularne sile, koja se uravnotežuje jedino preko otpora te tečnosti na pritisak, što znači da nema rezultantne sile privlačenja molekula sa površine od strane molekula u dubini tečnosti. Međutim, postoji sila koja umanjuje površinu, te zbog ovoga površina tečnosti dobija rastegnutu elastičnu membranu. Zbog ovoga se tečnost stišće sve dok ne dobije lokalno najmanju moguću površinu.

Površinski napon je razlog zbog kojeg sitne bubice mogu da hodaju po vodi.



duoBRO se ovim zabavio bar 45 minuta, dok je duoSIS bar 15ak minuta stavljala spajalice u vodu, vadila ih i ponovo ubacivala (ona je još mrvica i period koncentracije je mali, ali bilo joj je zabavno). 



Nadam se da ćete eksperimentisati, jer nauka može biti itekako zanimljiva.

4 comments:

  1. Odlična ideja kako se uz igru može i učiti. Baš mi se dopada i sigurno ćemo probati kad malo porastemo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno :) stavite sebi u neku 'to do' listu ;)

      Delete
  2. Sjajno,trenutno mi odgovaraju aktivnosti koje mogu samo sa jednom rukom da izvedem dok je druga zauzeta nosanjem :-)
    Nego ako bi bubicama kapnuli deterdžent,što naravno nećemo,da li bi ih poremetili,hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, mislim da bubice ne bi znale šta ih je snašlo, jer deterdžent uništi ovaj napon, tako da to nećemo isprobavati ;)

      Delete