Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

24.2.15

w sjedenje ili w sjed

Jeste li već čuli za W sjedenje, odnosno za probleme koje može izazvati W sjedenje?

Iskrena da budem, ja nisam znala da takvo sjedenje može predstavljati problem. Vrlo vjerovatno zbog toga što i sama, još uvijek, često znam tako sjediti. Nisam primjetila nikakve ortopedske probleme osim bolova u donjem dijelu kičme koje pripisujem dugom i vrlo često nepravilnom sjedenju na poslu i nosanju djece, ali opet, možda i ovakvo sjedenje doprinosi tome.

Uglavnom, znate li šta je uopšte W sjedenje? W sjedenje je položaj koji dijete zauzme na podu sa koljenima ispred, a podkoljenice i stopala se nalaze sa strane. Stopala su im u istoj liniji za guzom. Ako pogledate odozgo dijete koje sjedi na ovaj način, izgleda kao da je formiralo slovo w.



Obzirom da ja nisam niti ortoped, niti doktor za dječiji razvoj, ovo što ću napisati u nastavku su sažeti rezultati istraživanja ovog problema iz pozicije roditelja. Vama svakako savjetujem da i sami istažite ovu temu ako vas zanima, a ako kod svog djeteta primjetite neku od posljedica ovakvog sjedenja ili isključivo W sjedenje, obavezno kontaktirajte ili pedijatra ili ortopeda, koji će vam dati stručne savjete.

Dijete će odabrati ovakav način sjedenja jer mnogo lakše balansira dok sjedi ili se igra, ali ovakav položaj ne dozvoljava rotaciju trupa, niti pomjeranje težine sa jedne na drugu stranu, što je neophodno za razvoj snage, fleksibilnosti, a kasnije i grube i fine motorike. 

Ono što se uglavnom ističe kao posljedice ovakvog sjedenja je sljedeće:
- W sjed može prouzročiti izčašenje zglobova i kostiju, te dislokaciju kuka
- W sjed može dovesti do prezategnutih i smanjenih mišića, pogotovu u predjelu kukova
- W sjed dovodi do niskog tonusa mišića, jer u ovom položaju mišići se ne koriste kako bi dijete uspravno sjedilo, nego se tijelo oslanja na veliku bazu koja se formira u obliku slova W

Iako je za većinu djece W sjed normalan kao prelazna faza iz jednog položaja u drugi, na dugo W sjedenje treba obratiti pažnju i ispravljati ga.

U ovisnosti koliko je dijete, uglavnom će napomena da isprave noge pomagati. Ukoliko dijete ipak isključivo sjedi u W položaju i neće, ili ne može, promjeniti položaj sjedenja, obavezno treba potražiti savjet ortopeda. 

Obzirom da duoSIS često zauzima ovakav položaj pri sjedenju, za nju rečenica 'ispravi none' radi, tj. nakon toga pređe u sjed sa ispuženim nogama i ne smeta joj. Naišla sam na ispovjesti nekih mama da je ovo uporno ispravljanje dovelo do novih frustracija i roditelja i dijece, pa opet treba ocijeniti kako i na koji način popraviti situaciju, ali ne i prouzročiti nove probleme.

U svakom slučaju, bolje poze za sjedenje su:

- sjedenje sa ispruženim nogama
- sjedenje u prekrštenim nogama (turski)
- sjedenje sa obje noge ili na lijevoj ili na desnoj strani
- sjedenje na maloj stolici ili jastuku

Ovo je malo drugačiji post od onoga što inače objavljujem, ali do mene nije došla informacija o ovom problemu. Čak ako pokušate naći neke informacije na 'lokalnim' jezicima, naći ćete nekoliko tema na par foruma i to je to. S druge strane, znam da dosta djece uobičajeno ovako sjedi. Nadam se da ću na ovaj način bar malo doprinijeti širenju informacija o ovoj temi.


7 comments:

  1. Moj dečak ovako sedi, i ja sam tako sedela kao mala, a i dalje mi je taj položaj najudobniji. Trudim se da ga ispravljam, jer sam čitala o tome da nije najzdravije zauzimati tu pozu, ali slabo deluje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo zato što i sama često sjedim na ovaj način, nisam smatrala da je problemtičnim što i moje dijete sjedi tako. Sasvim slučajno sam saznala da to ipak može dovesti do problema :( i dalje mislim da kod dosta djece ovakvo sjedenje i ne izazove neke posljedice, ali opet, bolje je znati do čega to može dovesti i pokušati, ako je moguće, ispraviti što ranije.

      Delete
  2. ja sam tako jednom sjela na času joge.neka pozicija je tražila da tako sjednemo.
    nešto mi je kvrcnulo u koljenu i narednih šest mjeseci sam imala problema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Predpostavljam da ovako sjedenje zahtjeva poprilično neprirodan položaj 'spojeva' tj koljena, nožnih zglobova, kukova, i ako kosti nisu naviknute na takve položaje dešava se kvrckanje. A opet, ako se previše forsiraju kosti, onda taj neprirodan položaj postane normalan, pa opet problem.
      U svakom slučaju treba izbjegavati sjedenje na ovakav način.
      Mene samo ljuti što informacije ne dolaze, pogotovo do mladih roditelja, obzirom da bi pedijatri trebali znati koliko djece ovako sjedi.

      Delete
  3. Anonymous25.2.15

    Mi smo od fizijatra dobili savjete da dijete ne treba ovako sjediti nego da se forisira "tursko sjedenje".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala za informaciju :) Mislim da je tursko sjedenje je za malenu djecu (do dvije godine) gotovo neizvodivo, ali za starije je super :)

      Delete
  4. Super korisna informacija. Na vreme da krenem da ispravljam :)

    ReplyDelete