Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

25.12.14

Butter cookies

I opet smo pravili keksiće :)



Zaista je čudesno koliko je cijeli proces nastanka kolačića djeci svaki put zanimljiv. I koliko samostalno žele učestovati u svemu. Vaganje, ubacivanje u posudu, mješanje, pa onda kasnije i valjanje tjesta, pečenje... a naravno vole to što naprave i pojesti :)


Imamo nekoliko receptića koje koristimo naizmjenice, ali ovaj nam je najdaži:


250g putera

100g šećera u prahu
1 puding od vanilije (može i neki drugi)
250g brašna
1 jaje
malo ekstakta vanilije 

Omekšani puter i šećer dobro umutiti. Dodati brašno, puding, jaje i ekstrakt vanilije, pa sve umutiti. Umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider bar pola sata. 


Od smjese se mogu praviti kuglice koje pritisnete prije nego ih stavite na pleh tako da izgledaju kao keksići, ili tijesto možete razvaljati i koristiti modlice da keksići budu u raznim oblicima. Ako ćete ih praviti sa djecom, druga opcija je bolja, naravno.


Peći na 180°C nekih 15ak minuta (sve zavisi od rerne).


Cijela kuća prekrasno miriše dok se prave ove male slastice. Njam! Njam!


Kada kekići budu gotovi možete ih ili samo posuti šećerom u prahu ili ukrašavati gazurom. 



Može se napraviti ili bijela ili crna gazura, pa onda posipati sa šarenim mrvicima.



Trebaju li vam recepti za glazure?


Evo ih, za svaki slučaj



BIJELA GLAZURA
200g šećera u prahu
1 bjelance
1 vanilin šećer
može i par kapi limuna

Sve sastojko dobro izmiješati u čvrtu glazuru i odmah preliti po torti ili kolaču. 

Možete smjesu podjeliti u nekoliko dijelova, najbolje u čaše, i dodati razne boje za hranu. Usuti tako spremljenu glazuru u kese za zamrzivač, zavezati i odkinuti jedan čoškić. I ukrašavanje može da počne...


Čak i malene rukice mogu pomoći.





Ako vam se više sviđa čokoladna varijanta evo recpet i za tu varijantu:

ČOKOLADNA GLAZURA
100g čokolade za kuhanje
50g putera
2 kašike šećera
Sve sastojke stavili na vatru i stalno miješati dok se sve ne otopi i ne sjedini. Preliti odmah po kolaču ili torti.

Uživajte već u prazničnoj atmosferi i pošaljite nam sličice ako budete pravili keksiće.

2 comments:

  1. Pudin kao prašak,nespremljen ? Čemu on služi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ne spremljen. Mislim da je poenta ukus, ali nisam sigurna. I ja sam dobila ovakav recept, drzim ga se i kolačići budu super :-)

      Delete