Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

4.3.15

Kinetic sand / DIY

Kinetički pjesak već dugo želimo isprobati. Imali smo tri slobodna dana koja smo iskoristili prvo da napravimo takav pjesak, a onda i da se igramo sa njim. Iako sam imala tri aktivnosti spremne, za svaki dan po jednu, na kraju smo se igrali samo sa ovim, jer 'it's been a blast'! :) duoBRO se mogao, da smo ga pustili, igrati satima, a duoSIS je uporno tražila da joj ponovo otvorimo kutiju u koju smo pjesak nakon igre spremili.

So, here it goes...


Nevjerovatno je koje sastojke i koliko malo njih, možete upotrijebiti da bi obezbjedili super zabavu.

Za kinetički pjesak vam treba:

- brašno
- ulje (suncokretovo/maslinovo/baby)
- jestiva boja (opcionalno)



Omjer brašna i ulja je 8:1, znači u osam šoljica brašna dodate jednu šolju ulja. Dobro promješajte (rukama! :)) I to je sve! 





Poenta cijele priče je da dobijete masu koja izgleda i ponaša se baš kao pjesak, odnosno da se može sa kalupima formirati u razne oblike.




Eh jos boje... mi smo probali dodati jestive boje nakon što smo ulje i brašno pomješali. To i nije baš uspjelo :( Sljedeći put ćemo probati dodati boje prvo u ulje, a onda tako obojeno ulje dodati u brašno. Ako budete ovo isprobavali i ako vam uspije obojiti pjesak, javite nam na koji ste način to uradili.

Djeca su u svakom slučaju i ovako uživala istražujući igru sa kinetičkim pjeskom.





Moram napomenuti da je ovo igra kojom se pravi veeeeliki nered. 

Možete očekivati i ovako nešto :) 



Pa ako baš i niste mama, ili tata, koji mogu pretrpiti brašno na komplet odjeći i na podu oko 'mjesta dešavanja' onda nisam sigurna da ćete uživati. Kako sam već i ranije kod nekih aktivnosti spominjala, nama ne smeta. Poslije ove igre koja je stvarno trajala duuuugo, odjeća je završila u mašini, a djeca u kadi u kojoj je nastavljena, mada nešto, drugačija igra. Bitno je da smo se svi super zabavili.


4 comments:

  1. A ja sam mislila da je za to potreban pravi pjesak! :) Odlična ideja, vidim da ste se baš lijepo zabavili, a svi znamo da nema dobre zabave bez nereda! Tako to mora biti i za to postoje mašine, usisavači i kade! ;)

    ReplyDelete
  2. MOžda boje u prahu,ne sećam se kad sam zadnji put koristila tečne.Lakše se mešaju sa brašnom i daju intenzivniju boju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, super prijedlog. Meni su se tecne boje pokazale super za razne aktivnosti tako da boje u prahu nisam nikad kupila. Ali probat cemo :) thx!

      Delete