Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

10.11.14

Stambol supa

Spremni za novi recept?! 

Već neko vrijeme želim da nam napravim domaću supu od bundeve. Ideja mi se svidjela, ali ja i nisam neki ljubitelj bundeve (najveće razočarenje koje mogu doživjeti je da mi neko na sto stavi pitu, i taman kad sva oduševljena zagrizem kromirušu, skontam da je tikvenica... :-P) tako da realizaciju uporno odgađam. Ali Stambolke su na svakom pijačnom stolu, i skontala sam da nema više odlaganja. Kupila u subotu veliki komad i pravac - kuhinja. 


Recepte sam iskombinovala, tako da je ovo neka moja verzija i svi smo bili oduševljeni. Velika prednost ove supe je što je svi mogu jesti, kako veliki, tako i bebice (samo im ako su baš mali, izvadite dio prije dodavanja začina). Zdravo, zasitno i ukusno! Nema dalje...

Sastojci:
400-500 gr bundeve (ja sam koristila Stambolku, ali mislim da može bilo koja)
2 srednja krompira
1 luk
maslinovo ulje
so
biber
curry
peršin i kopar
voda (još bolje je ako imate neki temeljac, ja nisam imala, ali je svejdno bilo super ukusno)

Priprema: 
Isjeckati bundevu i krompir na kockice. Sitno isjeckati luk i u šerpi ga prodinstati na malo ulja. Dodati odprilike pola litre vode. Kada provrije, ubaciti bundevu i krompir. Vode treba biti toliko da prekrije sve u šerpi. Posoliti. Na srednjoj vatri kuhati dok bundeva i krompir ne omeknu. Maknuti sa vatre i izmiksati štapnim mikserom. Vratiti na laganu vatru i dodati sve začine, naravno po želji. Ja sam dodala biber, curry i stino isjeckan peršin i kopar. I gotovo!


Još sam dodatno isjekla hljeb na kockice i malo ga prepekla. Možete ubaciti i malo jogurta u supu, i to bude baš fin dodatak.

Iskreno, nisam uopšte očekivala da će biti tako ukusno.

I znam da ne izmišljam toplu vodu, ali mi nismo ranije pravili ovakvu supu tako da ovo želim podjeliti kao inspiraciju.

Uživajte.

No comments:

Post a Comment