Uglavnom, slike nisu baš lijepe, ali mislim da dobro pokazuju cijeli proces.
SASTOJCI:
Riža:
- 1 luk
- 1 češanj bijelog luka
- 2 žlice maslaca
- 1 list lovora
- 1 kašikica kurkume i 1 kašikica kumina u prahu (ili umjesto pojedinačno ja koristim curry mješavinu)
- 200 g riže
- 400 ml vode
- so i biber
- so sa začinskim biljem (ovo ja dodajem jer se nama sviđa, ali vi ne morate, možete dodati bilo koji začin koji volite)
- 3 jaja
- 1 češanj bijelog luka
- 250 g špinata
- 500 g lososa na komad
- so i biber
- Pakovanje lisnatog tijesta
- 1 žumance
- papir za pečenje
Stavite 3 jaja da se tvrdo skuhaju. Kada bude trebalo, ogulite ih i isjecite na četvrtine.
Riža:
Oguliti i isjeckati luk i bijeli luk. Zagrijte maslac i propržite luk zajedno sa svim začinima (curry, so, biber, lovor, itd. ) Dodati rižu i vodu i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Špinat:
Oguliti i isjeckati bijeli luk. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i propržite bijeli luk. Dodati špinat i dinstati dok ne uvene, pa dodati malo soli i bibera. Ostaviti da se ohladi.
Zagrijati pećnicu na 180 ° C.
Slaganje:
Slaganje:
Staviti komad papira za pečenje na pleh. Razvaljajte polovinu lisnatog tijesta i stavite na papir.
Stavite sloj riže (pola od ukupne mase koja je napravljena). Imajte na umu da rubovi ostanu bez punjenja.
Na rižu staviti sav špinat i komad lososa (sa lososom se ništa predhodno ne radi osim sto ja volim da odstranim kožu, ali ni to se ne mora).
Na losos poredajte jaja i nakon toga ostatak riže.
Na kraju se sve pokriti sa ostatkom lisnatog tijesta i stastaviti krajeve. Napraviti nekoliko rezova nožem sa gornje strane i premazati sve umućenim žumancetom.
Peći oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Stavite sloj riže (pola od ukupne mase koja je napravljena). Imajte na umu da rubovi ostanu bez punjenja.
Na rižu staviti sav špinat i komad lososa (sa lososom se ništa predhodno ne radi osim sto ja volim da odstranim kožu, ali ni to se ne mora).
Na losos poredajte jaja i nakon toga ostatak riže.
Na kraju se sve pokriti sa ostatkom lisnatog tijesta i stastaviti krajeve. Napraviti nekoliko rezova nožem sa gornje strane i premazati sve umućenim žumancetom.
Peći oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Njam, njam!!! :) Vjerujte da niko ne ostaje ravnodušan. Odlično izgleda, prekusno je, a morate priznati da, iako izgleda komplikovano za napraviti, uopšte nije :)
Još da napomenem da sam recept vidjela naravno kod Rudolfa na Kitchen24, ali sam ga prilagodila tako nema nikakih egzoticnih sastojaka, ne morate mjesiti tijesto i sl.
Ukoliko vam zanima orginal, link je ovdje
Uživajte!
No comments:
Post a Comment