Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

7.9.15

Šta ćemo danas kuhati?

Koliko mama, a i tata, mrzi pitanje šta ćemo danas ručati? 

Od kako sam se, što moj dragi kaže, prokuhala, meni to pitanje nije smetalo. Međutim, u zadnje vrijeme mi sve više smeta. Pogotovo od kako sam, svojom krivicom, postala dio nekoliko projekata, pa je naravno vremena sve manje. 

Uglavnom, kako bi sebi olakšali život, duoTATA i ja smo se dogovorili da ćemo pokušati u jednom navratu praviti ručak za dva dana. OK, neće to svaki put biti moguće, jer ipak skuhati makarone pa ih ostaviti za sutra baš i nije dobra ideja, ali možemo barem pokušati sa nekim jelima sebi na ovaj način olakšati.

Da bi se uopšte upustili u realizaciju ove ideje moramo ipak imati planer za sedmični jelovnik. Tih planera na mreži možete naći u raznim varijantama, ali obzirom da onih na našem jeziku skoro i nema, ja sam napravila jedan takav, skroz osnovni. Meni baš takav treba, bez džidža midža, ukrasa, krasnopisa i sl. :)

Ako vam se sviđa i ako mislite da vam može poslužiti, slobodno klik na link ispod slike i sebi ga spasite.


I evo dodatno našeg plana za naredne dvije sedmice.



Možda odmah možete primjetiti da postoje određena ponavljanja u ovim jelovnicima. Npr. srijedom je svaštaraš čorba (u mesnu vodu ubačeno svo moguće povrće koje trenutno imamo). To je zato što je u vrtiću srijedom pasta (duoBRO je jede suhu bez ičega, a duoSIS i nije neki ljubitelj pa je skoro i ne pojede), pa onda kod kuće trebamo 'smokriti crijeva' :) Četvrtkom nam je riba, jer u ribarnicu oglavnom sva riba dolazi četvrtkom. Aha, i nemojte se dati zbuniti i misliti da ja svake subote pravim pitu :) Ne, ne... to nas moja majka (nana, nena, baka, nona, kako god da zovete vašu) pripazi svaki vikend. Nekad i ne bude iznenađenja, pa se onda nakako drugačije snađemo.

Sva jela se uglavnom brzo prave i naravno moraju biti takva da će ih djeca pojesti (znači neke npr. salatice za nas nisu opcija, ili neka egzotična ili ljuta jela)

I da, ovo su ideje samo za ručak. Obzirom da djeca idu u vrtić sve ono što pojedu dok su tamo, ja smatram doručkom :) onda kod kuće jedu nešto od ovih jela, i još jednom pred spavanje imaju obrok koji u nekoj varijanti sadrži voće (pa to može biti mali sendvič i jedna cijela voćka, ili je to neka voćna kašica, uglavnom nešto sa voćem) Znam da i nije baš najbolja ideja jesti voće pred spavanje, ali mi nemamo izbora i do sada nam ovakva organizacija odgovara.

Ako nešto od ovoga želite i sami isprobati, a volili bi imati i recept, slobodno u komentarima napište za šta, i obećavam u nekom od narednih postova sve ću fino napisati, popraćeno njami slikama, naravno. 

1 comment:

  1. Kopiram diskusiju sa drugog mjesta koja se povela na osnovu ovog posta, da se ne izgubi, jer zlata vrijedi ;)

    Trazim jela koja bih mogla napraviti navecer za sutra. Stvarno nisam raspolozena uvijek kuhati u 17h poslije 8,5 h na poslu. Eh to navecer treba biti saftali da se moze staviti u frizider i biti ok sutra, ali da nije kupus, kelj, brokula, prokulice, domaca buranija,... (masovno razocarenje ako je to za rucak)

    Nama npr sataras uvijek bude bolji sutra u odnosu na dan kad se napravi (mi ga pravimo sa rizom i bijelim mesom ;) ) Ali upravu ste, ako nisu u pitanju mahunarke, tesko je napraviti nešto da bude dobro sutra.

    Skontala sam da su kadun butici jednako dobri i sutra, podgrijani u mikrovalnoj. Za razliku od obicnih fasiranih snicli. Valjda je do rize ili ne znam sta. Je li iko probao sloziti lazanje ili napuniti canelone i ostaviti tako da prenoci u frizideru pa sutra peci? Cula sam da neko zaledi, ali kontam sto cu lediti kad mi trebaju za sutra, nece stajati dugo

    Kanelone punila i ostavila za kasnije... niposto to raditi!!! Popucaju

    Teletina dinstana i riza, moze dvaaaa cak i tri dana.

    Dinstana piletina sa povrcem isto je ok sutradan ;) samo prilog neki dodati  Klepe npr jedan dan napraviti, podijeliti u vrecice za zamrzivac i kada vam trebaju samo ih skuhati (ne odmrzavati!)

    ReplyDelete