Koliko mama, a i tata, mrzi pitanje šta ćemo danas ručati?
Od kako sam se, što moj dragi kaže, prokuhala, meni to pitanje nije smetalo.
Međutim, u zadnje vrijeme mi sve više smeta. Pogotovo od kako sam, svojom
krivicom, postala dio nekoliko projekata, pa je naravno vremena sve manje.
Uglavnom, kako bi sebi olakšali život, duoTATA i ja smo se dogovorili da ćemo
pokušati u jednom navratu praviti ručak za dva dana. OK, neće to svaki put biti
moguće, jer ipak skuhati makarone pa ih ostaviti za sutra baš i nije dobra ideja,
ali možemo barem pokušati sa nekim jelima sebi na ovaj način olakšati.
Da bi se uopšte upustili u realizaciju ove ideje moramo ipak
imati planer za sedmični jelovnik. Tih planera na mreži možete naći u raznim
varijantama, ali obzirom da onih na našem jeziku skoro i nema, ja sam napravila
jedan takav, skroz osnovni. Meni baš takav treba, bez džidža midža, ukrasa,
krasnopisa i sl. :)
Ako vam se sviđa i ako mislite da vam može poslužiti,
slobodno klik na link ispod slike i sebi ga spasite.
I evo dodatno našeg plana za naredne dvije sedmice.
Možda odmah možete primjetiti da postoje određena
ponavljanja u ovim jelovnicima. Npr. srijedom je svaštaraš čorba (u mesnu vodu
ubačeno svo moguće povrće koje trenutno imamo). To je zato što je u vrtiću
srijedom pasta (duoBRO je jede suhu bez ičega, a duoSIS i nije neki ljubitelj
pa je skoro i ne pojede), pa onda kod kuće trebamo 'smokriti crijeva' :) Četvrtkom nam je riba,
jer u ribarnicu oglavnom sva riba dolazi četvrtkom. Aha, i nemojte se dati
zbuniti i misliti da ja svake subote pravim pitu :) Ne, ne... to nas moja majka (nana, nena, baka, nona, kako god da zovete vašu)
pripazi svaki vikend. Nekad i ne bude iznenađenja, pa se onda nakako drugačije
snađemo.
Sva jela se uglavnom brzo prave i naravno moraju biti takva da će ih djeca pojesti (znači neke npr. salatice za nas nisu opcija, ili neka egzotična ili ljuta jela)
Ako nešto od ovoga želite i sami isprobati, a volili bi
imati i recept, slobodno u komentarima napište za šta, i obećavam u nekom od
narednih postova sve ću fino napisati, popraćeno njami slikama, naravno.
Kopiram diskusiju sa drugog mjesta koja se povela na osnovu ovog posta, da se ne izgubi, jer zlata vrijedi ;)
ReplyDeleteTrazim jela koja bih mogla napraviti navecer za sutra. Stvarno nisam raspolozena uvijek kuhati u 17h poslije 8,5 h na poslu. Eh to navecer treba biti saftali da se moze staviti u frizider i biti ok sutra, ali da nije kupus, kelj, brokula, prokulice, domaca buranija,... (masovno razocarenje ako je to za rucak)
Nama npr sataras uvijek bude bolji sutra u odnosu na dan kad se napravi (mi ga pravimo sa rizom i bijelim mesom ;) ) Ali upravu ste, ako nisu u pitanju mahunarke, tesko je napraviti nešto da bude dobro sutra.
Skontala sam da su kadun butici jednako dobri i sutra, podgrijani u mikrovalnoj. Za razliku od obicnih fasiranih snicli. Valjda je do rize ili ne znam sta. Je li iko probao sloziti lazanje ili napuniti canelone i ostaviti tako da prenoci u frizideru pa sutra peci? Cula sam da neko zaledi, ali kontam sto cu lediti kad mi trebaju za sutra, nece stajati dugo
Kanelone punila i ostavila za kasnije... niposto to raditi!!! Popucaju
Teletina dinstana i riza, moze dvaaaa cak i tri dana.
Dinstana piletina sa povrcem isto je ok sutradan ;) samo prilog neki dodati Klepe npr jedan dan napraviti, podijeliti u vrecice za zamrzivac i kada vam trebaju samo ih skuhati (ne odmrzavati!)