Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

7.9.15

Šta ćemo danas kuhati?

Koliko mama, a i tata, mrzi pitanje šta ćemo danas ručati? 

Od kako sam se, što moj dragi kaže, prokuhala, meni to pitanje nije smetalo. Međutim, u zadnje vrijeme mi sve više smeta. Pogotovo od kako sam, svojom krivicom, postala dio nekoliko projekata, pa je naravno vremena sve manje. 

Uglavnom, kako bi sebi olakšali život, duoTATA i ja smo se dogovorili da ćemo pokušati u jednom navratu praviti ručak za dva dana. OK, neće to svaki put biti moguće, jer ipak skuhati makarone pa ih ostaviti za sutra baš i nije dobra ideja, ali možemo barem pokušati sa nekim jelima sebi na ovaj način olakšati.

Da bi se uopšte upustili u realizaciju ove ideje moramo ipak imati planer za sedmični jelovnik. Tih planera na mreži možete naći u raznim varijantama, ali obzirom da onih na našem jeziku skoro i nema, ja sam napravila jedan takav, skroz osnovni. Meni baš takav treba, bez džidža midža, ukrasa, krasnopisa i sl. :)

Ako vam se sviđa i ako mislite da vam može poslužiti, slobodno klik na link ispod slike i sebi ga spasite.


I evo dodatno našeg plana za naredne dvije sedmice.



Možda odmah možete primjetiti da postoje određena ponavljanja u ovim jelovnicima. Npr. srijedom je svaštaraš čorba (u mesnu vodu ubačeno svo moguće povrće koje trenutno imamo). To je zato što je u vrtiću srijedom pasta (duoBRO je jede suhu bez ičega, a duoSIS i nije neki ljubitelj pa je skoro i ne pojede), pa onda kod kuće trebamo 'smokriti crijeva' :) Četvrtkom nam je riba, jer u ribarnicu oglavnom sva riba dolazi četvrtkom. Aha, i nemojte se dati zbuniti i misliti da ja svake subote pravim pitu :) Ne, ne... to nas moja majka (nana, nena, baka, nona, kako god da zovete vašu) pripazi svaki vikend. Nekad i ne bude iznenađenja, pa se onda nakako drugačije snađemo.

Sva jela se uglavnom brzo prave i naravno moraju biti takva da će ih djeca pojesti (znači neke npr. salatice za nas nisu opcija, ili neka egzotična ili ljuta jela)

I da, ovo su ideje samo za ručak. Obzirom da djeca idu u vrtić sve ono što pojedu dok su tamo, ja smatram doručkom :) onda kod kuće jedu nešto od ovih jela, i još jednom pred spavanje imaju obrok koji u nekoj varijanti sadrži voće (pa to može biti mali sendvič i jedna cijela voćka, ili je to neka voćna kašica, uglavnom nešto sa voćem) Znam da i nije baš najbolja ideja jesti voće pred spavanje, ali mi nemamo izbora i do sada nam ovakva organizacija odgovara.

Ako nešto od ovoga želite i sami isprobati, a volili bi imati i recept, slobodno u komentarima napište za šta, i obećavam u nekom od narednih postova sve ću fino napisati, popraćeno njami slikama, naravno. 

15.5.15

Još jedan rođendanski post

I tako je moje starije dijete napunilo 5 godina! 

Ali zaista ne razumijem kako 5?!? Možda ne juče, ali prekjuče smo ga donijeli iz porodilišta!!! Ko djeci dozvoljava da tako brzo rastu? 

Obzirom da smo totalno upali u fol LEGO kockica (onih malih, jer smo sada dovoljno veliki da se igramo s njima), cijela proslava je bila na LEGO temu. Neke od ideja koje sam iskoristila možete pogledati na mom Pinterest profilu na ovom 'borad-u'.

Ono što želim podijeliti s vama je mala tradicija koju smo započeli za prošli rođendan. Naime, sastavila sam 24 pitanja na koja duoBRO odgovara. Ja ga snimim, a onda te odgovore zabilježim u sljedećoj formi:




Mislim da nije loša ideja na ovaj način pratiti kako i šta mu je u tom trenutku zanimljivo, i kako se ta interesovanja mjenjaju kroz godine (neka se siguno neće promjeniti :) )

Uglavnom nadam se da vam se ideja sviđa i da ćete je probati iskorititi, može i sa nekim drugim pitanjima ;)

10.4.15

Vrijeme je za sadnju

Meni sve biljke umiru. Čak i kaktusi. Znači baš mi ne ide briga za biljke.

Ali iz nekog razloga sam upala u fol u kojem želim imati mnogo zelenila u svom okruženju, pogotovo onog koje se može i pojesti :) Obzirom da ne živimo u kući, jedino čim mogu zadovoljiti tu želju je žardinjera na balkonu koja je, istini za volju, povelika, i još dodatno nekoliko saksijica. 



Ono što me još više potaknulo da se malo više posvetim ovoj ideji je ovaj post. Nekako sam ga taman procitala kada sam se zahuktavala za ovu ideju. Uz to sam bila na nekoliko predavanja iz povrtlarstva koje je organizovala opština u kojoj živim (ok, u cilju osposobljavanja ljudi za samozapošljavanje, ali generano su svi zainteresovani bili dobrodošlli).

I tako, kad zagrebete negdje, u nešto nepoznato, otvori se skroz novi svijet. Zaista sam mnogo naučila i sve mi je to super super zanimljivo. Zato sam odlučila moje početničko iskustvo podijeliti ovdje. Samo da napomenem da ne očekujete čuda, niti neke super korisne savjete. Još uvijek ja pojma nemam, ali želim pokušati i sigurna sam da ću u narednom periodu svašta naučiti dok se budem brinula za razne biljkice :)

Za početak smo djeca i ja pripremili zemlju u spomenutoj žardinjeri. Kupili smo novog substrata (već sam se počela šicati novom terminologijom :) ) i dodali smo neko, navodno, organsko, domaće gnojivo (pisalo je od kalifornijskih glista :) ) Očistili smo korjenje koje je ostalo od predhodne godine, malkice sve prekopali i zalili sa vodom, eto čisto da ne bude suho iako još ništa nismo posadili.

Pored ovoga, posadili smo sjeme paradajza, odnosno hoćemo da napravimo svoj rasad. Opasni smo pravo! :) Odlučila sam da neću kupovati one specijalne spremnike, nego ćemo iskoristiti školjke i ljuske od jaja.



Djeca su imala zadatak da napune zemljom sve 'posudice'.

A onda smo sve pripremili za ubacivanje sjemena (sjeme sam kupila u poljoprivrednoj prodavnici i to Volovsko srce - možda nije najbolji izbor za balkon, ali Volovsko srce nije hibrid nego sorta, a svo ostalo sjeme koje se moglo kupiti su bili hibridi - o razlici možda budem pisala neki drugi put).  



duoBRO je naravno mnogo pomogao.




I onda smo čekali.

Nažalost, pokušaj iskorištavanja ljuske od jaja je bio neuspješan, jer su ljuske počele smrditi, i morali smo ih iznijeti na balkon. Trebam li spominjati da je grozno zahladilo, skroz nenormalno za ovaj period godine?! Sjeme i rasad moraju biti na temperaturi od 25C, tako da smo čekali da proklija sjeme koje smo ostavili u kući, na prozorskoj daski.

Za par dana su se pojavile malene stabljikice, sa skroz malenim listićima, a prije par dana su izgledale ovako.



Sada su se počeli pojavljivati dva nova listića. Kada oni malo narastu, prebacit ćemo rasad u veće čaše, i tek onda na balkon. Vidjet ćemo još kako će to sve proći, ali mi se nadamo najboljem.

Imam u planu da zasadimo još neke biljkice, ali o tome u drugom postu, kada stignu topli dani. Valjda će ova zima napokon odustati...