Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

28.1.15

Challenge day

Jeste li uspjeli realizirati predhodni izazov?

Kako sam i već spomenula, izgleda jednostavno, ali nekako izvjesne situacije za čas dovodu do nekontrolisanog povišenja tona kojim govorite.

Znam da je mene na to u nekoliko navrata duoSIS upozorila (da, ona, onako mala) i to tako što dođe do mene, stavi prstić ispred lica i kaže šššššš :) 
Samo da naglasim da nisam vikala na nju, nego obično budem u raspravi sa duoTATOM :(

Iako nisam uopšte tip koji se dernja, urla i slično, upravo zato kada dođe do takve situacije, uglavnom moja bliža porodica, to primjeti. Svojski sam se trudila da u toku ovih sedam dana ne povisim ton niti jednom, ali ipak mi se omaklo par puta. Kada obraćate pažnju na to, onda baš budete svjesni zašto i zbog čega to radite.

U svakom slučaju, mislim da sam dobro odgovorila na ovaj izazov. Nije bilo idealno, ali sam zadovoljna. Je li vama uspjelo? Jeste li možda primjetili koje vas situacije najviše izbacuju iz takta?

Evo novog izazova:


Završite napokon nešto što se odavno nalazi na 'Uradi' listi


Pravite li 'to do' liste? Možete li išta završiti ako to niste napisali na papir? Zaboravljate li stvari?

Ja uglavnom nemam liste koje čekaju danima (ili čak mjesecima) da budu prekrižene. Ako napravim listu, to obično znači da imam više od 3 stvari za napraviti i kad jednom dođu na papir, moraju se u najkraćem roku zavšiti. To je dobro :) Ali dešava se da, iskrena da budem često, da se jednostavno ne mogu da natjerati napisati listu. Ili zaboravim, ili mislim da nema toliko toga da se zavši, ili kad se sjetim nemam gdje listu napisati. Ma uglavnom, beskonačno izgovora. 

Prije dva dana sam napisala jednu poprilično dugu listu, sa zadacima koji iako su sad na listi, čekaju vječnost da se zavše. Dakle, priprema, pozor, sad...

26.1.15

Igra riječi koje se rimuju

Jeste li se probali igrati sa rimom? Mene to rimovanje baš i ne ide, ali od kako smo napravili ove kartice, svi u kući, osim duoSIS naravno, stalno pronalazimo nove riječi koje se rimuju :) Naravno, bude tu dosta i izmišljenih riječi, ali i to bude zabavno. A kada skontamo neku novu kombinaciju pravih riječi, svi budemo ponosni :)

Znači, igra sa ovim karticama je slična standardnoj igri 'Pronađi par', samo što nije zadatak da se pronađu dvije iste slike, nego da se upare pojmovi koji se rimuju.

Nisam sigurna na koji način djeca razumiju pojam rimovanja, ali duoBRO je začas skontao fazon (možda kod ovih kartica pomaže što parovi imaju i isti broj slova, pa je baš pjevljivo). Mala pomoć mu je na početku svakako trebala. I naravno, prvo sam mu dala samo četiri kombinacije. Zatim smo te četiri sklonili, a uzeli nove četiri. Nakon par dana se mogao igrati sa cijelim kompletom.

Da ne bude zabune koji su pojmovi na slikama, evo popisa:




vuk-luk
lampa-rampa
trava-krava
flaša-čaša


sir-žir
most-kost
roda-voda
list-kist


šapa-kapa
mandarina-balerina
val-šal
šljiva-gljiva

Kako sam već spomenula, meni rimovanje ne ide, pa sam kombinacije pronašla ovdje: link. Nažalost, sa ove stranice se sličice ne mogu spasiti pa sam sve slike tražila na google-u. Mislim da ako kliknete na slike, i spasite ih, bit će sasvim uredu za print. Ako neko bude smatrao da mu treba bolja kvaliteta, slobodno me kontaktirajte.

Ako imate prijedlog za još neke kombinacije, javite, pa ću napraviti dodatne kartice. I obavezno mi javite kako vam ide :)



21.1.15

Challenge day

Ako ste pratili, onda znate da sam najavila da ću vratiti Challenge day.

Znači izazivam sebe, ali i sve vas koji čitate ovo, da u toku narednih sedam dana odgovorite na izazov. Kao i prije, to će biti stvarno malene, sitne stvarčice, koje svako može napraviti, a mogu mnogo značiti i vama, ali i ljudima oko vas.

Obzirom da smo opet napočetku, hajmo se zagrijati sa nečim 'laganim'.

Ne smijete vikati, niti derati se, bar jedan dan! 

Ako možete, probajte 'izdržati' sedam dana.



Znamo da je vrijeme u kojem živimo jako stresno. Sve je užurbano. Svi imamo mnogo obaveza koje nastojimo završiti u kratkim rokovima. I naravno da zbog toga imamo jako malo strpljenja i lako planemo.

Zato vas izazivam da probate razmisliti prije nego se počente ljutiti i derati na nekog bližnjeg, pogotovo ako su u pitanju djeca. Ovo je pravi izazov iako se možda na prvu ne čini takav. Uspjeti se izkontrolisati i ostati miran je jako teško. Ali probajte. Možda će vam se odmah pokazati koliko je bolje neku situaciju riješiti mirnim putem, umjesto ljutnjom.

Vjerujem, kada bi češće bili smireniji više bi primjećivali male, čudesne stvari koje nas okružuju.

Ako imate vremena pogledajte malo ovaj blog Hands Free Mama, a pogotovo ovaj post: The Important Thing About Yelling

Sretno!

19.1.15

Learning shapes with marshmallows and toothpicks

Ovo je jedna super aktivnost u kojoj mogu uživati i malena i veća djeca. 


Sve što vam treba je kesa marhsmallow bonbona i nekoliko čačkalica (u ovisnosti koliko se zaigrate, moglo bi vam zatrebati puno čačkalica :) )



duoSIS je bila jednako zainteresovana za ovu igru, kao i stariji braco. Naravno, nije mogla razumjeti šta to ustvari pravimo, ali se super zabavila bockajući bonbone (napominjem da manju djecu pozorno pratite, jer ipak se igraju sa bockavim čačkalicama)



Dok pravite oblike možete razgovarati o tome koliko svaki oblik ima stranica, koliko ima uglova. Nemojte misliti da to predškolska djeca ne mogu shvatiti. Mogu! Pogotovo ako im se prezentuje u ovom obliku gdje će sami napraviti oblik, a ne samo vidjeti ga na papiru.







Malo sam pomogla pri pravljenju kocke, jer je ipak trebalo preći u 3D prostor.





A najbolje od svega je bilo što ove bonbone tako dobro mirišu (zato su im nosići zaljepljeni za kocku) :)

Za dodatnu inspiraciju pogledajte ovaj link. Zaista možete podstaknuti male arhitekte i njihovu maštu. 

Mi ćemo sljedeći put koristiti upravo manje i šarene gumene bonbone. 

Pošaljite nam sličicu vaših konstrukcija, ako ih budete pravili. 

15.1.15

Refashion ripped jeans

Koliko ste puta pomislili gledajući poderane farmerke ili trenerke vaše djece da su kao nove, a već sa rupom? Ja sam nekoliko treneki prošlo ljeto 'prepravila' u šorceve, ali to je stvarno neki najjednostavniji pokušaj spašavanja nečega čemu je put prema kanti već utaban :)

Čak šta više, imamo i jednu anegdotu vezanu za to. duoBRO je išao na neku radionicu za djecu, i između ostalog u prostoru u kojem se održavala radionica bila je i soba u kojoj su smještene mašine za šivenje. duoBRO je sav ponosan rekao kako i njegova mama ima mašinu, a na pitanje šta mu je mama sašila rekao je: "Poderane trenerke" :)

Uglavnom, mama Nunny je uradila nešto mnogo bolje sa farmerkama na kojima su se pojavile rupice.




Ono što je koristila prilikom ove popravke je sljedeće:
- farmerke koje treba popraviti
- komadić dodatnog materijala
- makaze
- modlica, u njenom slučaju u obliku zvijezde, ali može bilo koji
- olovka
- igla i konac





Na mjestu gdje se rupica pojavila postavite modlicu, iscrtajte oblik i izrežite taj dio.





Dodatni materijal koji te pripremili zakačite iglicama na unutrašnju stranu farmerki.



Ako imate mašinu za šivenje možete prošiti prema obliku koji ste odabrali, ali sasvim će biti OK ako to i ručno uradite.



I to je to. :)

Finalno, farmereke izgledaju ovako:



13.1.15

Novogodišnji photo boot

Jeste li pokušali napraviti neki svoj photo boot? Možda je povod mogao biti nečiji rođendan? Ili ste obilježavali neki praznik...

Photo boot nije problem napraviti. Sve što vam treba je zanimljiva pozadina i po mogućnosti neki dodaci. Iako smo mi već u nekoliko navrata iskoritili ono što imamo u stanu za razne pozadine, doček nove godine je bio odličan povod i motiv da ubacimo i neke dodatke.



Nije ih bio problem napraviti. Ja sam inspiraciju pronašla ovdje.

Ako imate printer u boji možete sebi olakšati i samo odprintati ono što vam se sviđa, ali ja nisam bila sigurna koliko je će papir biti stabilan, pa sam upotrijebila kutije od pahuljica (karton je taman dovoljno tanak da se može fino izrezati, ali je i dovoljno čvrst da stoji kako treba). 


Znači na unutrašnjoj strani kartona, nacrtate ono što vam se sviđa: naočale, brkove, nos, leptir mašnu... najbolje od svega što ništa ne mora biti savršeno. Što luđe to bolje :) Izrežete ono što ste nacrtali i zalijepite štapić za ražnjiće sa strane. I to je to...



Naši jesu bili u novodišnjem folu, ali dosta njih se može iskoristiti za bilo koju priliku.



A ovaj backdrop smo kasnije iskoristili za jos jednu brzinsku foto sesiju da uslikamo male Mraziće :)

Nova godina je već odavno tu, ali nije loše podsjetiti se pazničnog raspoloženja ;)


12.1.15

Play and make art with colored salt sand

Jedna super mama mi je prije par mjeseci poslala ovaj link kao dodatnu inspiraciju aktivnosti za djecu. Nekako smo u tom periodu već imali dosta toga u planu da uradimo i napravimo, pa smo malo sačekali sa ovom igrom. Dobro je da nisam zaboravila na ovo, jer je zaista bio pun pogodak.

Evo kako je to prošlo kod nas :-)


Ono što je potrebno je sljedeće:
- veća tepsija ili neki pladanj kako bi nered bio što manji
- dosta soli
- krede (bilo bi bolje da su one intenzivnijih boja, ali znam da je njih teško naći, pa mogu i one pastelne)
- teglica

Kašikicom stavljajte pomalo soli na pladanj (mi smo dodatno stavili i obični papir, ali to nije neophodno).



Zatim treba uzeti kredu i valjati je što jače preko soli. So će se obojiti :-)




Tako obojenu so prebacite u teglicu. Krajnji rezultat izgleda odprilike ovako



Ali naša igra tu nije bila gotova.

Prebacili smo so u dublju tepsiju. 



Onda smo prvo malo 'crtali'. duoBRO je naravno crtao vozila, ali mogu se npr. pisati slova ili brojevi.




I onda je na red došao 'construction site' :) 

Kamioničić, bager, valjak, i nešto pjeska... dječacima ne treba mnogo više za sate i sate igre. Iskreno vjerujem da je ovakva igra zanimljiva i djevojčicama. Možda ne sa autićima, ali ako se u pjesak ubace neki sudići mislim da će se i one dugo igrati (duoSIS je još mala za samostalnu igru, ali dok je braco spavao ona je iskoristila priliku i igrala se varijantom za dječake :) )



Ovo je nekoliko dana stajalo na stolu i tokom svakog dana se bar po sat vremena igrao sa pjeskom. 

Prije par dana sam ga napomenula na ovu igru, pa smo opet bojili pjesak kako bi ga bilo više i opet je bilo zanimljivo. 



Bilo je tu malo prosipanja po podu, ali ništa previše. Vrijeme koje je proveo ovako igrajući je vrijedno pospremanja malo nereda.