Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

31.12.14

Novogodišnje odluke

Znam da dosta blogera na kraju godine u jednom postu sumira neke stvari iz predhodne godine, napravi neki presjek, najavi nove stvari i sl.

Eh došao je red da i ja napišem jedan takav post :)

Nikad nisam pisala ili pravila neke novogodišnje odluke. Jednostavno nisam tip koji čeka neki vanjski 'trigger' (aha! ipak informatičar progovara :) ) da bi nešto poduzela. Ja to uvijek po svom tabijatu. Ali iz nekog razloga, na početku ove godine sam, ne samo odlučila, nego zapisala šta želim napraviti u 2014. godini. Znam da mnogi ono što postave kao novogoidšnje ciljeve manje-više ubrzo zaborave, ali ja nisam. Evo mojih 'rezultata':
        

- Napraviti 'Memory jar' – Ukrašena tegla u koju treba ubacivati ceduljice na kojima će biti zapisani neki zanimljivi i specijalni porodični momenti. Ideja je da se ceduljice pročitaju na dočeku nove godine.
NISAM NAPRAVILA  - ne znam zašto?! Možda zato što duoTATA već radi na jednom projektiću koji ima sličan cilj, pa sam se podsvjesno pouzdala u ono što on zapisuje...
    
- Krenuti na kurs orijentalnog plesa ili zumbe
IŠLA na kurs orijentalnog plesa cijela 2 mjeseca :) nažalost ti časovi nisu bili ni približno onom kvalitetu i konceptu kao oni koje sam davno pohađala, tako da sam se više nervirala nego uživala u plesu, pa sam skontala da je ipak bolje da ne nastavljam
OTIŠLA dva puta na trening zumbe. Osim što se potrefio jako loš trenutak, jer je sezona virusa bila u puno jeku, pa su duoBRO i duoSIS naizmjenice bili bolesni, nisam sigurna ni je li zumba za mene. Još nisam odustala od te ideje, ali vidjet ćemo...

- Napraviti plan za obilježavanje praznika
NAPRAVILA! :) iako nismo uspjeli obilježiti i naučiti nešto o svim paznicima koji su se našli na spisku, o mnogim ipak jesmo. Možda je i dobro da nismo u potpunosti uspjeli, jer ovako imamo mnogo toga napraviti u novoj godini. Kako god, ovaj plan će sigurno biti jedna od tema za jedan od novih postova.
          
- Početi pisati blog
POČELA pisati blog :) nisam još obilježila prvi rođendan bloga, ali i to se primaklo i izuzetno mi je drago što uspjevam koninuirano objavljivati postove. Ne onoliko često koliko bi htjela, ali i ovako sam zadovoljna. Jako sam sretna zbog svih pozitivnih kritika koje sam dobila i zaista hvala od srca za to.
    
- I još nešto što nažalost nisam uspjela, ali jesam započela, pa ćemo vidjeti hoću li u 2015. uspjeti, jer sigurno ostaje na listi.

SumaSumarum: nije loše. Moglo je bolje, ali nije loše.

Eh sad još malo o novim odlukama...

Novi spisak ciljeva i odluka će ipak ostati tajna do kraja 2015 godine, ali evo nekoliko stvari koje želim napraviti ovdje:

- Napraviti logo i redesign
- Objavljivati bar dva, optimalno 3 posta sedmično
- Vratiti se planiranom 'schedule-u'
- OBAVEZNO ponovo započeti 'challenge day' – ovo će mi biti prioritet, jer mi je ispunjavnje tih  malih zadataka predstavljalo veliko zadovoljstvo i ne znam ni zašto sam uopšte prestala sa tim
- Objediniti 'social media' identitet – ovo će baš biti podvig :)

    
Pravite li vi spisak novogodišnjih odluka? Uspijete li u realizaciji ili ipak sve ostaje samo na papiru?

U svakom slučaju, želim vam SRETNU NOVU GODINU! Da je dočekate u dobroj atomosferi i još boljem društvu, da vam nova godina bude ispunjena ljubavlju i smijehom i da uspijete u svemu što radite i želite!



Budite ovdje i sljedeće godine...

25.12.14

Butter cookies

I opet smo pravili keksiće :)



Zaista je čudesno koliko je cijeli proces nastanka kolačića djeci svaki put zanimljiv. I koliko samostalno žele učestovati u svemu. Vaganje, ubacivanje u posudu, mješanje, pa onda kasnije i valjanje tjesta, pečenje... a naravno vole to što naprave i pojesti :)


Imamo nekoliko receptića koje koristimo naizmjenice, ali ovaj nam je najdaži:


250g putera

100g šećera u prahu
1 puding od vanilije (može i neki drugi)
250g brašna
1 jaje
malo ekstakta vanilije 

Omekšani puter i šećer dobro umutiti. Dodati brašno, puding, jaje i ekstrakt vanilije, pa sve umutiti. Umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider bar pola sata. 


Od smjese se mogu praviti kuglice koje pritisnete prije nego ih stavite na pleh tako da izgledaju kao keksići, ili tijesto možete razvaljati i koristiti modlice da keksići budu u raznim oblicima. Ako ćete ih praviti sa djecom, druga opcija je bolja, naravno.


Peći na 180°C nekih 15ak minuta (sve zavisi od rerne).


Cijela kuća prekrasno miriše dok se prave ove male slastice. Njam! Njam!


Kada kekići budu gotovi možete ih ili samo posuti šećerom u prahu ili ukrašavati gazurom. 



Može se napraviti ili bijela ili crna gazura, pa onda posipati sa šarenim mrvicima.



Trebaju li vam recepti za glazure?


Evo ih, za svaki slučaj



BIJELA GLAZURA
200g šećera u prahu
1 bjelance
1 vanilin šećer
može i par kapi limuna

Sve sastojko dobro izmiješati u čvrtu glazuru i odmah preliti po torti ili kolaču. 

Možete smjesu podjeliti u nekoliko dijelova, najbolje u čaše, i dodati razne boje za hranu. Usuti tako spremljenu glazuru u kese za zamrzivač, zavezati i odkinuti jedan čoškić. I ukrašavanje može da počne...


Čak i malene rukice mogu pomoći.





Ako vam se više sviđa čokoladna varijanta evo recpet i za tu varijantu:

ČOKOLADNA GLAZURA
100g čokolade za kuhanje
50g putera
2 kašike šećera
Sve sastojke stavili na vatru i stalno miješati dok se sve ne otopi i ne sjedini. Preliti odmah po kolaču ili torti.

Uživajte već u prazničnoj atmosferi i pošaljite nam sličice ako budete pravili keksiće.

23.12.14

Mala jelkica

Tako mi je drago što danas mogu da podijelim jednu od ideja još jedne izuzetno kreativne mame :) Meni često treba inspiracija, pa nekako izkombinujem ono što vidim ili na drugim blogovima ili na Pinterest-u, sa onim što je nama trenutno zanimljivo i što možemo napraviti. Ali ova mama frca svojim idejama i ne moram ni spominjati da su sve ge-ni-ja-lne :)

Uglavnom, vraćajući se kući sa svojim dječacima, vidjeli su kako radnici "Rada" pripremaju drveće za zimu. Bili su toliko ljubazni da su dječacima, koji su naravno bili oduševljeni sa motornim pilama, dali nekoliko grančica koje su odrezali. Da bi ih što bolje iskoristili napravili su mali projekat.

Evo spisak onoga što su koristili:
- papir
- grančice
- školsko ljepilo
- ljepilo sa šljokicama
- aluminijska folija

Prvo su manje grančice odvojili i zalijepili na papir tako da imaju oblik jelikice.

Zatim su ljepilom sa šljokicama u raznim bojama ukrašavali jelkicu. Bitan je naravno vrh i da 'nacrtaju' mnogo šarenih kuglica.





I onda finale za kraj, od aluminijske folije su pravili kuglice (oduševljenu nigdje kraja kada djeca mogu derati foliju koliko žele :) ) i isto ih zalijepili na drvce.



Finalni rezultat izgleda ovako:



Sve je vrlo jednostavno, ali istovremeno jako interesnatno i odlična aktivnost ako imate dječicu različitog uzrasta, jer i oni skoz mali i oni nešto veći mogu ovo napraviti.

Hvala mama Nunny što si dozvolila da ovo podijelim :*


18.12.14

Yoga za malu raju

Jednom sam negdje, sasvim slučajno kupila ovu knjigu:



I iako moj susret sa jogom nije bio toliko uspješan (u toj priči sam bila samo 2-3 mjeseca) ovo mi se učinilo kao nešto super zanimljivo za djecu. I nisam pogriješila.

Kombinacija osnovnih joga pozicija i životinja na koje takve pozicije najviše podsjećaju je sigurno dobitna. Tako je u slikovnici asana Drvo (Vrkšasana) ustvari Ptica, asana Mačka (Mardžari) je naravno Mačka, a npr. Vjenac (Malasana) je Žaba. Mi prilikom svakog vježbanja dodajemo i zvuk, pa se čuje av-av, mjau-mjau, kreke-kreke, tvit-tvit, itd :)

duoBRO je već ekpert u jogi koju prati ova slikovnica i sad već može i sam sve uraditi. duoSIS nam se već sada pridružuje, jer naravno šta radi veliki braco, mora i ona. Čak ovako mala (17 mjeseci) dosta toga može pratiti. 

Ukoliko ste u mogućnosti, toplo savjetujem kupovinu ove slikovnice. 

Ukoliko ipak niste, evo opisa nekoliko nama najzanimljivijih pozicija, ali imajte na umu da je ipak sve mnogo zanimljivije kada imate i slike pored sebe:

1. Leptir - stojite (mi ipak trčimo) i podižete ruke gore-dole. Obzirom da ovdje nemamo neki glas, onda pjevamo: butterfly, butterfly, butterfly...



2. Lav - sjednete 'pod turski', ispravljenih leđa, ruke ne koljenima, plazite jezik i kažete: aaarrrrrrgggg!



3. Pas - stanete uspravno, a zatim rukama naslonite na pod. Mi se ovako i krećemo po kući i naravno govorimo av,av



4. Mačka - koljena i ruke na podu, i leđa treba izvijati gore-dole
5. Ptica - stojite uspravno, ruke ispružene u stranu, jedna noga savinuta i naslonjena na drugu. Ovdje je glas naravno: tvit-tvit
6. Žaba - čučnete sa raširenim koljenima, ruke ispred, i možete i skakati i glasati se kreke-kreke
7. Majmun - stanete uspravno i samo rukama spustite do poda, ali ne dodirujete rukama pod. Moji majmunčići trče kroz kuću i kažu: u-u, u-u, u-u...



8.Miš - nogu savijenih ispod trupa i ruku pored tijela, legnete na pod.



9.Odmor - lezite na leđa, ruke pored tijela, i malo se odmorite.

Dodatno smo ovu slikovnicu iskoristili da naučimo i sve engleske nazive za životinje koje treba imitirati. 

Eto...Malo vježbica u kući, dok ne budemo mogli napolje, nikad nije naodmet.

12.12.14

Wedding day photography

Dugo nisam objavila fotografije vjenčanja. Da ne spominjem opet da kasnimo sa objavljivanjem mjesecima, ali evo... nekoliko sličica da nas podsjete na malo toplije dane.
















9.12.14

Make your own snow!!!

Mi više nismo mogli čekati da pravi snijeg napokon padne, pa smo prošli vikend iskoristili da napravimo svoj :)


Super je što za vještački snijeg trebaju samo dva sastojka: soda bikarbona i regenerator za kosu, bilo koji, ali po mogućnosti bijeli (na nekim stranicama sam vidjela da se može umjesto regenatora koristiti i pjena za brijanje, pa eto, proberite :) )

Za jednu pristojnu količinu snijega trebat će vam 3 čaše sode bikarbone i jedna čaša regeneratora.




Sve dobro promješajte.



Čak i mali mogu pomoći :)


I igranje može da počne.






Da vas upozorim, ovo bude veeeeliki nered. Nama ne smeta, ali da sam to znala stavila bi mušemu ispod, tako da sve bude lakše pokupiti.

Mame na drugim blogovima kažu da se snijeg može danima čuvati, samo po potrebi, ako se previše stvrdne, treba dodati regeneratora. Ali nama se pojavio jedan mali problemčić na koji nismo računali. Naime, duoBro je imao jednu malu ogrebotinu na prstu i nešto od ova dva sastojka ga je 'ujelo', tako da se nije mogao igrati onoliko koliko je htio. Zbog toga nismo ni sačuvali snijeg,

Umjesto toga smo opet pravili erupcije :) malo sirćeta (ili limunske kiseline) i Voila!, ogroma erupcija!



I duoSIS je sa ovim bila oduševljena.



Obzirom da ona nema još uvijek problem sa 'mirisima', baš je uživala praveći erupcije opet, i opet... 



Eto drugari, postoji način da unese malo zimske čarolije u kuću i prije nego ona sama odluči doći.

5.12.14

Mali eksperimenti - 'vulkanska' reakcija


Oper smo eksperimentisali :)


Ovaj put smo pravili reakciju baze i kiseline, i bilo je nam je super zanimljivo.


Za ovaj ekperiment će vam biti potrebno sljedeće:


jabuka (izdubljena)
dvije plastične čaše
kašika
soda bikarbona
sirće
cimet
boje za hranu
veća, duboka posuda (mi smo koristili tepsiju)


Ovaj mali naučnik je probao sve sam da zamuti :)



U jednu čašu treba nasuti dvije-tri kašike sode bikarbone. Dodati dvije-tri kašike cimeta (cimet se koristi samo radi mirisa - mada nije pomogao, a ako ga nemate, sve može i bez njega). Promješati.



U drugu čašu naspite malo sirćeta i dodajte neku boju. Mali naučnik je izabrao crvenu.



I to promješajte, dok se boja skroz ne rastvori.



Sadržaj prve čaše (sodu bikarbonu) nasuti u jabuku.



I polako dodati sadržaj druge čaše.



Mali naučnik nije očekivao ovakav rezultat pa se malo prepao :) (slika je malo mutna, ali sam je morala staviti, jer mi je preslatka njegova reakcija)



Kad se opustio, onda može i ostatak sirćeta da doda...



A onda, idemo sve ponovo, samo ovaj put, zelena lava...




Sve zajedno nam je ovaj eksperiment trajao nešto manje od sat vremena. Super je sve zanimljivo i shvatio je da se sirće mora dodati na sodu bikarbonu da bi se 'lava' napravila. Jedino što mu se nikako nije svidjelo je to što sirće smrdi :( mislim da nije bilo tog problema, morali bi u svim bojama napraviti lavu. Ovako je stalno ponavljao "uh kako smrdi, joj što smrdi..." :)

______________________________________________________________

Advent update:

Sad za sad dobro nam ide. Bili smo u igraonici i napravili smo pahuljice :)