Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

24.11.14

Prva radionica - kako nam je bilo...

Mnogi su me već pitali kako je bilo na prvoj radionici... Nisam stigla ranije pisati o tome (duoSIS je bolesna :( ), ali evo... 

Na radionici nam je bilo super zabavno i evo kratkog opisa i nekoliko sličica da vidite šta smo pravili, pa možete možda i ponoviti.

Ono što će vam trebati i što unaprijed morate pripremiti je sljedeće:
- lišće - ili tek ubrano ili presovano
- tanji kartoni ili hamer papir (mozete unaprijed izrezati maske ili dugačke široke trake za krune)
- školsko ljepilo (najbolje je ono bijelo u bočicama)
- heftarica (da ipak malo učvrstite sve ako bude potrebe)
- gumirani konac
- odprintano jesenje lišće (link za ono koje smo mi koristili će biti u nastavku)
- bojice
- makaze
- selotejp

Na maske ili trake (odredite koliko dugačka treba da bude u odnosu na obim glave djeteta koje je pravi) lijepite lišće dok cijela površina ne bude pokrivena. 






U mojoj grupi je bilo četverogodišnjaka i šestogodišnjaka i poprilično se vidjela razlika u načinu ljepljenja. Naime, malelni su samo 'nabacivali' lišće, dok su stariji to ipak radili sa određenom simetrijom i 'strategijom'. Svejedno su i jedni i drugi uživali. Kada ljepljenje bude gotovo, probušite rupe sa strane i zavežite gumirani konac. TaDaaa! Maske gotove...



Za krune je manje-više ista procedura, samo se lišće lijepi na trake, koje se na kraju spoje ili selotejpom ili heftaricom.

Poslije toga smo obojili lišće koje sam predhodno odprinatala i izrezala (na ovoj slici možete vidjeti i kako krune izgledaju, nažalost nisam ih stigla posebno uslikati). 



Kliknite na link ispod slike, ako želite da spasite ovaj predložak.



Kada je bojenje gotovo, naprave se od trakica papira kao mali prstenčići i zalijepe na list. Pomozite djeci da svih 5 listova stave na prste i onda pjevajte pjesmicu Five Golden Autumn Leaves.


Five golden autumn leaves,
High up in a tree.
The wind blows...        
The leaves shake...
And one falls down to me.
Falling, falling,
Falling down,
Falling, falling,

Falling to the ground.

A melodiju i način na koji to treba odraditi možete pogledati na linku ispod.



Finalno, ja sam prezadovoljna kako je sve prošlo. Drago mi je što sam uspjela djeci držati koncentraciju i zainteresovanost više od sat vremena. Nisam sigurna koliko nam je termin radionice bio dobar, jer djeca koja idu u vrtić nisu stigla ručati, što naravno dovodi do male nervoze :( Nažalost, nikako nisam u mogućnosti posvetiti se i samoj aktivnosti sa djecom i sve zabilježiti fotoaparatom. I mislim da što je aktivnost koja se radi složenija, broj djece mora biti manji. Svakako ćemo nastojati sve korigovati i poboljšati kako radionice budu prolazile. U svakom slučaju nadam se da ćemo se ovako zabaviti i na sljedećoj radionici, za koju sam već pripremila jedan eksperiment, pa ako ste zainteresirani, stay tuned, it's gonna be big time fun :)

19.11.14

Five golden autumn leaves

Nisam htjela ništa ranije da najavljujem, jer nisam znala hoće li doći do realizacije jedne divne ideje. Ali evo, sutra počinje prva radionica koju organizuju Jedinstvena Generacija i moja malenkost.


Na ovoj prvoj radionici, iskoristit ćemo posljednju šansu da se igramo sa lišćem. Pravit ćemo ili krunu ili masku, u ovisnosti šta se djetetu bude više svidjelo. Neće biti previše komplikovano ni za najmanje ručice. :)

A kada završimo sa tim, uz pomoć pet magičnih listića, učit ćemo pjesmicu, Five golden autumn leaves (mi smo se kod kuće već zabavili sa ovom pjesmicom – duoBRO je trazio da je nekoliko puta ponovimo, a obzirom da nisu uključena u igru nikakva vozila, mislim da to znači da je super zanimljiva)



Ako vam se sve ovo sviđa, dođite, čekamo vas sa nestrpljenjem 

10.11.14

Stambol supa

Spremni za novi recept?! 

Već neko vrijeme želim da nam napravim domaću supu od bundeve. Ideja mi se svidjela, ali ja i nisam neki ljubitelj bundeve (najveće razočarenje koje mogu doživjeti je da mi neko na sto stavi pitu, i taman kad sva oduševljena zagrizem kromirušu, skontam da je tikvenica... :-P) tako da realizaciju uporno odgađam. Ali Stambolke su na svakom pijačnom stolu, i skontala sam da nema više odlaganja. Kupila u subotu veliki komad i pravac - kuhinja. 


Recepte sam iskombinovala, tako da je ovo neka moja verzija i svi smo bili oduševljeni. Velika prednost ove supe je što je svi mogu jesti, kako veliki, tako i bebice (samo im ako su baš mali, izvadite dio prije dodavanja začina). Zdravo, zasitno i ukusno! Nema dalje...

Sastojci:
400-500 gr bundeve (ja sam koristila Stambolku, ali mislim da može bilo koja)
2 srednja krompira
1 luk
maslinovo ulje
so
biber
curry
peršin i kopar
voda (još bolje je ako imate neki temeljac, ja nisam imala, ali je svejdno bilo super ukusno)

Priprema: 
Isjeckati bundevu i krompir na kockice. Sitno isjeckati luk i u šerpi ga prodinstati na malo ulja. Dodati odprilike pola litre vode. Kada provrije, ubaciti bundevu i krompir. Vode treba biti toliko da prekrije sve u šerpi. Posoliti. Na srednjoj vatri kuhati dok bundeva i krompir ne omeknu. Maknuti sa vatre i izmiksati štapnim mikserom. Vratiti na laganu vatru i dodati sve začine, naravno po želji. Ja sam dodala biber, curry i stino isjeckan peršin i kopar. I gotovo!


Još sam dodatno isjekla hljeb na kockice i malo ga prepekla. Možete ubaciti i malo jogurta u supu, i to bude baš fin dodatak.

Iskreno, nisam uopšte očekivala da će biti tako ukusno.

I znam da ne izmišljam toplu vodu, ali mi nismo ranije pravili ovakvu supu tako da ovo želim podjeliti kao inspiraciju.

Uživajte.

7.11.14

Pattern block mats

Ova sedmica je bila baš puna nekih dešavanja i to uglavnom lijepih i pozitivnih. I kao rezulatat se već naziru neki planovi, ali više o tome uskoro u nekom novom postu :)

Nego, želim da vam pokažem čime smo se ove sedmice igrali dok smo bili kući. 



Naime, slučajno sam naišla na post u kojem postoji link za download pattern block podloga. Zadatak je od nekih osnovnih geometrijskih oblika složiti npr. voz ili auto ili leptira ili žirafu...

Oblici se mogu odprintati u boji, iskružiti i kasnije redati na iste samo bez boje, ali ako nemate printer u boji, uvijek dijete, ili vi, možete prvo obojiti oblike, pa ih tek onda izrezati.

Ovdje je link na one podloge koje smo mi prvo koristili: prekinders



A ja sam nama napravila i nekoliko dodatnih (klikom na ime ispod slike možete ih download-ovati). Naravno i dalje su transportna vozila u pitanju :)





Ako vam ne odgovoaraju ovi pojmovi, na internetu vrlo lako možete naći i druge koji vašem mališanu mogu biti zanimljiviji.

Inače se ove 'slagalice' mogu i kupiti, napravljene su od drveta i mogu se koristiti za razne aktivnosti i učenje. Ja ih nažalost nisam nigdje vidjela u lokalnim prodavnicama, pa nam je ova papirna varijanta trenutno dobra zamjena.


Ugodan vikenda vam želim.