Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

31.10.14

Spooky, kooky Halloween...

Spremni za Halloween?



Mi smo tek prošle godine počeli rezbariti bundeve i super su nam. Nije ih problem napraviti. Sve što vam treba je bundeva (one prave narandžaste je kod nas malo teže naći, ali ima ih), nožići, kašike, da izvadite košpice i olovka, da nacrtate strašno lice koje ćete kasnije izrezbariti.  



Ove godine smo imali i društvo tako da vjerujem da će ovo prerasti u tradiciju :) 

Evo još i prošlogodišnja sličica.


Zabavite se večeras

28.10.14

Vukov Konak

Jeste li bili u Vukovom konaku? Mi smo za njih saznali sasvim slučajno, i jedva smo čekali da pronađemo neki slobodan vikend da ih posjetimo. Bilo je to prije dva mjeseca, ali vjerujem da će uskoro, kad snijeg zabijeli, biti jednako lijepo, možda i ljepše.



Vukov konak se nalazi 30 minuta daleko od Sarajeva, putem prema Hreši, u mjestu Vučja Luka. Nije baš pravac, sve je uzbrdo (ali i idete na planinu) i poprilično je uska cesta, ali ništa nije zabrinjavajuće, niti toliko strašno da biste trebali odustati. Kada stignete, parking vam je obezbjeđen.

Ono što je nas prvo dojmilo čim smo izašli iz auta je tišina. Nakon gradske buke, a manje-više i bilo kojeg izletišta koje možete posjetiti, čuti tišinu je iznenađujuće. Pri samom dolasku pred kuću, imala sam osjećaj kao da dolazim u svoju vikendicu, toliko je sve nekako opušteno, i taj osjećaj me nije napustio dok god smo bilo tamo. Krajnje ljubazni su bili i vlasnici i uposlenici.


Zanimljivo je spomenuti da su vlasnici ovog mjesta jedan bosanac i jedna finkinja, koji su se upoznali u Sloveniji. Sticajem okolnosti, i sudbine, trenutno žive u BiH, i imaju dvije djevojčice. Sa starijom se moja mala ekipa igrala, i mogu reći da je jako mila i draga, a mlađa se bila skroz majušna bebica kada smo je vidjeli. Ako želite saznati nešto više o njihoj priči pročitajte ovo: http://vukovkonak.com/wearevukovkonak/

Kuća u kojoj je restoran, i u kojoj se može i prespavati, je više od 100 godina stara i nije napravljena na ovom mjestu, nego su je rastavili, prenijeli, i ponovo sastavili (ne pitajte me kako). 





Sve je, naravno napravljeno u planinskom stilu, i sve je jako prijatno. 




U Vukovom konaku, postoji i sauna (skandinavski uticaj :)) što je poprilično jedinstveno, pogotovo u ovakvom ambijentu.

Moja djeca su se odmah po dolasku udomaćila, pa su se bacili u istraživanje. Iitine igačke su sve pregledane i ispitane, popeli su se svugdje i zavirili gdje god su mogli. 








Igrali su se macom, sa kozama, bubama... cuku su izbjegavali. Nažalost magarci nisu bili tu tokom naše posjete, ali vjerujem da bi im i oni bili super zanimljivi.





Naručili smo domaći sok od zove koji je bio njam, njam. A za jelo, uštipke i čorbu. 



Sve je bilo preukusno i razumnih cijena.

Otišli smo malo i prošetati. Ovaj put smo se držali asfalta, ali vjerujem da ćemo sljedeći put napraviti malu turu kroz šumu.





Za kraj djeca imala malu kreativnu radionicu (Ita je htjela da slika, pa joj se duoBro pridružio, a mi smo pomogli oko ideje da slikaju sa cvijećem i sa 'tomicama').





I naravno, morala se isprobati i trampolina.



Sve u svemu, ovo je mjesto gdje se zaista možete opustiti u potpunosti. Moja ekipa je toliko uživala da niko nije htio da ide kući, iako smo na ovom mjestu proveli skoro cijeli dan.


Sve dodane informacije potražite na http://vukovkonak.com/. Nepu piše i blog, pa ako želite saznati još više posjetite http://mountrewild.org/

24.10.14

Mali eksperimenti - površinski napon vode

Možda je moja ekipa još suviše mala da shvati objašnjenje porvršinskog napona, ali mali eksperiment u kojem uspijemo postavit spajalicu da pluta na vodi im je bio super zanimljiv (ipak je u igru uključena voda, tako da mora biti zabavno)


Za ovaj eksperiment vam neće trebati mnogo stvari, i mislim da sve već imate u kući:

- posuda sa vodom (najbolje je da bude providna)
- nekoliko spajalica (što manjih, one velike su ipak preteške)
- deterdžent

Za početak zamolite djecu da probaju sami postaviti spajalice na površinu vode. Neka probaju nekoliko puta. Neće to baš ići, ali će im biti zabavno stavljati spajalice u vodu.





Nakon toga ih pitajte da li žele da im otkrijete trik sa kojim se spajalica ipak može plutati.

Fol je sljedeći, uzmite jednu spajlicu i od nje napravite slovo L.



Nakon toga stavite drugu spajlicu na 'dizalicu' i polako stavite u vodu. Spajalica koju prenosimo ostaje na površini i pluta :)




Neka djeca probaju sama, samo im morate napomenuti da nipošto ne smiju dotaknuti vodu prstićima nego samo 'dizalicom' (prsti uništavaju površinski napon)




Kad već uspijete postaviti nekoliko spjalica na površinu vode, pitajte dijete šta misli, kako bi mogli natjerati spajalice da potonu, ali da ih ne smiju dodirnuti.

Odgovor je jednostavan, treba vam samo kap deterdženta. Nakon što je ubacite u vodu, sve spajalice će odmah potonuti.



Evo i dodatno objašnjenje preuzeto sa wikipedije:
Površinski napon uzorkovan je privlačenjem između molekula tečnosti pomoću raznih međumolekularnih sila. U masi tečnosti, svaka molekula biva privlačena jednako u svim pravcima od strane susjednih molekula tečnosti, što rezultira rezultantom svih sila koja je jednaka nuli. Na površini tečnosti, molekule bivaju privlačene prema dole od strane molekula koje se nalaze dublje u tečnosti, dok ih molekule u susjednom mediju (neka to bude vakuum, zrak ili neka druga tečnost) ne pravlače tim intenzitetom. Odatle, sve molekule na površini su pod uticajem privlačne molekularne sile, koja se uravnotežuje jedino preko otpora te tečnosti na pritisak, što znači da nema rezultantne sile privlačenja molekula sa površine od strane molekula u dubini tečnosti. Međutim, postoji sila koja umanjuje površinu, te zbog ovoga površina tečnosti dobija rastegnutu elastičnu membranu. Zbog ovoga se tečnost stišće sve dok ne dobije lokalno najmanju moguću površinu.

Površinski napon je razlog zbog kojeg sitne bubice mogu da hodaju po vodi.



duoBRO se ovim zabavio bar 45 minuta, dok je duoSIS bar 15ak minuta stavljala spajalice u vodu, vadila ih i ponovo ubacivala (ona je još mrvica i period koncentracije je mali, ali bilo joj je zabavno). 



Nadam se da ćete eksperimentisati, jer nauka može biti itekako zanimljiva.

21.10.14

First Birthday Chalkboard Sign DIY

Sviđaju li vam se natpisi koji kao da su napisani na školskoj tabli? Meni su super. :) Zato sam odlučila napraviti jedan.

Ovako izgleda finalni rezultat.




Ako želite pokušati napraviti jedan za sebe, evo par linkova koji će vam olašati posao.


Prvo morate izabrati i download-ati pozadinu. Uglavnom budu crne, ali može i zelena. Ja sam svoju našla ovdje link


Fontovi koje sam ja koristila su sljedeći (klik na ime fonta će vam otvoriti stranicu sa koje sam ih downloadovala)





Još sam pronašla i ove fontove koje sam iskoristila za okvire

KG Favornd 

GFlavoAdmTw


I ako želite dodati i nekoliko simpatičnih malih sličica, možete potrijebiti ovo:

Wendy Doodles


Wendy Doodles


A evo i nekoliko ideja šta napisati:
- ime
- visina i težina
- koliko zubića ima
- šta voli da radi
- šta ne voli da radi
- najdraže igračke
- najdraže pjesmice
- čega voli da se igra
- riječi koje govori
- šta voli da jede
- šta ne voli da jede

Nadam se da ćete napraviti nešto slično za svoje mališane jer ostaje kao divna uspomena i vrijedno je truda. 

17.10.14

Little theatre DIY

Šta uradite kad krenete u šetnju sa malom bebom i vidite ogromnu kutiju tek ostavljenu pored kontejnera?! Pokupite je, naravno, kako god znate i umijete... :-)
Nisam odmah imala ideju šta ćemo od nje napraviti, ali sam bila ubijeđena da će mi već nešto naumpasti. DuoBRO je naravno bio oduševljen što uopšte imamo toliku kutiju u kući, pa je prva akcija  bila ubaciti tračnice i voziće unutra i igrati se.
Eh, onda je na red došao odabir, da li ćemo od kutije napraviti dvorac ili pozorište? Odlučeno: pozorište :-)
Napravili smo prvo otvor i od ostataka malu pozornicu iza (da budemo iskreni to više izgleda kao neka minijaturna polica, ali trebalo nam nešto gdje ćemo moći postaviti scenu). 



Sljedeći korak je bio napraviti zavjese. Uskoristila sam neki ostatak materijala i ručno sašila dvije zavjesice, koje smo okačili opet na ostatak kartona. I još smo napravili natpis 'malo pozorište' i dodatno ukrasili (čitaj išarali) cijelu kutiju.   


Eh još lutke... možete uvijek napraviti svoje u ovisnosti koju priču izaberete, ali ja sam nabasala na jednom blogu na lutkice koje se mogu downlodovati za ove 4 priče:
-Crvenkapica
-Jack i čarobni grah (ako iko zna kako se u našoj verziji zove Jack neka mi javi - mi smo dječaka zvali Jack)
- Vuk i tri prasića
- Zlatokosa i tri medvjeda
Evo link :-)
Lutkice se prvo trebaju obojiti, pa onda izrezati i mi smo nakon toga svaku zalijepili na drvce koje se koristi za pravljenje ražnjica (odrezala sam onaj špicasti dio, naravno) i predstava može da počne...


Moja ekipa je prvo gledala predstavu, a onda su stvari preuzeli u svoje ruke, pa je jedna lutkica vuka odmah bila izguzvana, a druga lutkica vuka je ustvari bila baka, crvenkapica je bila vuk, a baka crvenkapica. LOL! Sve kombinacije su moguće :-)
I za kraj još samo jedna napomena, ne morate koristiti veliku kutiju za ovaj projektić, i mala kutija može poslužiti. Evo npr ovako

1.10.14

Čudesne šišarike

Već sam pripremila post o jednoj super aktivnosti za dječicu, ali ovaj fol sa šišarikama se nama toliko svidio da ipak moram prvo ovo podjeliti :-) nije toliko zahtjevan i ne oduzima previše vremena, ali je super.

Trebat će vam šišarika ili više njih i nekoliko cvjetića, te nešto vode - kao da vam aludiram da trebate otići na izlet ;-)
Sad, sve što trebate uraditi je staviti cvjetiće u šišariku, malo je poprskati vodom (mi smo se zeznuli pa samo cijelu sisariku stavili u vodu, naravno cvjetici su nam poispadali :D ) and watch the magic happens. 
Za pola sata ce se šišarika zatvoriti i čuvati cvjetiće koji će čak i duže ostati svježi zbog vode unutar šišarike. 
Jeste li znali za ovaj fol? Mi nismo. Jedna teta nam je rekla da ovo probamo kada nas je vidjela da skupljamo šišarike. Čak smo mislili da nas je prevarila. Ali nije, i drago nam je što nas je savjetovala :-)