Looped Slider


 photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo ABOUTMEblueTAB_zps0b97924b.png  photo HOMEblueTAB_zps98062eb8.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png  photo DUOphotographyblueTAB_zps9be640fe.png  photo CONTACTblueTAB_zps8307af48.png

22.8.14

Overjoyed!

Doesn't take much to make this kid overjoyed :)


Just take him to the rails and find some trains and wagons, and he will even pose for photo (although he hate's it). If only I knew he will be so 'cooperative' I would avoid Angry Birds t-shirt, but nevermind,  I'm so happy cos duoTATA made these...

21.8.14

Distressed/destroyed/ripped jeans

Mislim da smo svi prijemtili u kojem obimu su poderane farmerke postale trend. Na prvu, iskreno, nije mi se svidjelo, ali nakon što sam vidjela nekoliko zanimljivh kombinacija, promjenila sam mišljenje...

Mada, ni nakon toga se nisam mogla pomiriti sa činjenicom da bi trebala KUPITI poderane farmerke. Nema šanse. Imam ih dovoljno u šteku za reciklažu koje se mogu iskoristiti za takvo nešto (što je najveći fol, farmerke koje sam ostavila, su baš one koje su mi se duuuugo sviđale, kojih sam se baš nanosala, koje mi je bilo žao baciti i koje su, ustvari, idealne za ovakav projektić)


Da bi ih napravili trebat će vam sljedeće:
- farmerke
- makaze ili ona spravica za paranje šavova (pojma nemam kako se zove)
- deblja igla ili pinceta
- renda


Moj je savjet da na netu prvo nađete sliku farmerki kako bi htjeli da izgledaju vaše. To će vam olakšati određivanje područja na kojima farmerke trebaju biti poderane.

Ovo je slika koju sam ja koristila kao inspiraciju


Prije nego što počnete trebate znati da se farmerke sastoje iz horizontalnih (bijelih) i vertikalnih (plavih) niti. Cilj je, zapravo, odstraniti plave niti :)

Makazama, ili već pomenutom spravicom, napravite dva proreza. Trebala bi biti paralelna i ne previše udaljena (2 cm odprilike).

Iglom ili pincetom počnite izvlačiti bijele niti, što više možete.


Nastavite to raditi dok ne budete u mogućnosti da skroz izvčete plave niti.


TA DA!!! To je sve mudrost. :) Trebat će vam malo strpljenja i vremena dok sve površine ovako ne obradite. Meni je, kad sve sastavim, jer sam se u nekoliko navrata zabavila sa ovim, trebalo možda sat vremena.


I da, još jedan super efekt je da pređete ponegdje onom najgrubljom stranom rende po farmerkama (najbolje iznad ili ispod mjesta gdje su već rupe napravljene).

Javite mi jeste li pokušali i kako je ispalo :)

Hvala što pratite moj blog ;)

16.8.14

Kako rasporediti okvire za fotografije

Spominjala sam ranije kako smo ove godine krečili. Predpostavljam da svi znate kakve sve radove to donosi. Još ako paralelno radite na pripremama nekih aktivnosti, kao npr. odlazak na odmor, priprema djeteta za vrtić, nabavka polica za biblioteku i sl :), onda se to sve pretvori u ludnicu, kojoj se kraj ne nazire.

Ipak, nakon nekog vremena, sve počne dolaziti na svoje. Ja sam napokon u toj fazi. JUUPIIII!!!

Prije par dana sam završla projekat vezan za izmjenu okvira i fotografija koje se nalaze u našem hodniku. Krečenje je donijelo novu boju pa je spram toga trebalo i sve ostalo 'adaptirati'.

Iskreno da kažem i nije mi se to mjenjalo. Duuugo su me uveseljavali ti šareni okviri, odmah pri ulasku u stan. I fotografije koje su se tu nalazile su mi bile drage (osim možda dvije kojima nije bilo tu mjesto, ali eto, ostale su). Ipak došlo je vrijeme da se i taj 'kutak' stana osvježi :)

Prvo na redu je bio odabir okvira koji će mi trebati, odnosno koje ću zadržati i njihovo bojenje. Izbor se sveo na ove, i na još jedan dugački koji ste već vidjeli, ako pratite ovaj blog, u postu o slikanju bebe kako raste (u tom okviru je bila neka grafika za koju sam sigurna da u skorije vrijeme neće naći mjesto na našim zidovima, pa sam je izvadila, smotala, stavila u fotrolu i ostavila da čeka bolja vremena za nju, a okvir iskoristila).





Okviri nisu bili u lošem stanju tako da i nije bilo potrebno šmirglanje. Samo sam ih dobro očistila. Obojila sam ih mat autolakom (u FIS-u je jedna boca oko 5 KM).

Nakon što su se osušili, počela sam smišljati kako da ih rasporedim. Predhodna postavka je bila manje-više 'ad-hoc', jer svaki je okvir bio drugačiji, pa je neki nabacani fol bio čak i poželjan.

Sada je to ipak malo drugačije.

Označila sam na podu odprilike prostor koji imam na zidu pa sam probala nekoliko varijanti.




Nekako mi se najviše svidjelo da imam tu neku glavnu vertikalnu liniju (označena crvenom) oko koje se 'redaju' okviri. Ako budete u prilici da radite nešto slično moj je savjet da uvijek zamislite gdje bi ta glavna linija trebala biti, i onda prema njoj redate okvire. Može biti i horizontalno postavljena, sve zavisi sa kojim prostorom raspolažete.

Nakon ovog koraka sa odabrala slike koje će tu i stajati. Već sam imala neku užu selekciju, pa je samo trebalo odabrati finalne i podesiti dimenzije.

Eh sad, pošto je dosta okvira netipičnih dimenzija, ja sam velike formate složila tako da se mogu odprintati na A1 photo papiru. U galeriji BlackBox sam to i odprintala. Ako vas zanima evo link


Naš finalni rezultat izgleda ovako:


I evo za kraj, vidite da sam ubacila i dvije 'inspiracije' i baš mi se sviđa svaki dan to pročitati.

Obje sam sama napravila, ali jednu sam baš pođonila, tj. napravila sam je isto kao što je ona koju sam pronašla negdje na pinterestu, pa vam tu ne mogu dati da spasite, ali za drugu sam samo iskorisitila riječi, a dizajn je moj, tako da, evo, ako vam se sviđa, slobodno je sebi odprintajte


Nadam se da sam vam dala inspiraciju i poticaj da vam prazni okviri više ne stoje prazni ;) 

13.8.14

Papirni i aluminijski brodići

Iako je nas poprilično prošla faza brodova, traženja blaga, gusara i sl. mislim da je sada odličan trenutak da opet probamo ponoviti neke od ovih aktivosti. Ipak je ljeto. More i voda bi nam trebali stalno biti na pameti :)

Sjećate li se kako se prave papirni brodići? Meni je trebalo poprilično vremena da se sjetim. U slučaju da ste zaboravili, evo sličica da se podsjetite ;-)



A jeste li ikad probali koristiti papir koji je različite boje sa prednje i zadnje strane? Dok sam bila dijete to mi nije palo na pamet, ali duoBRO i ja smo i to probali i rezultat je baš super :-)

Nažalost nisam uspjela napraviti niti jednu sliku brodića koje smo mi napravili, ali rezultat bude ovakav:



Eh, kad napravite papirne brodiće možete provjeriti da'l im voda smeta! :-) Šalim se, to ostavite za kraj, kad već dosade. 

Ali imamo jednu dodatnu ideju. Napravite na isti način brodiće od aluminijske folije. Njima voda ne smeta :) tako da se sa njima stvarno može igrati i u vodi.



Eh, kao bonus lekcija, napravite brodić koji izgleda više pljosnato (presavijte foliju nekoliko puta i samo ivice podignite prema gore, ništa komplikovano :)), i stavljajte mu teret. Mi smo koristili feninge koje smo imali skupljene u kasici, ali može se koristiti biti bilo šta (klikeri, krupnije perlice, lego kockice, itd). Poenta je da dijete vidi koliko tereta brodić može ponijeti, jer u jednom momentu će sigurno potonuti, a vjerujte, iznenađenje i osmijeh koji se pojavi u tom trenutku je vrijedan truda ;)




Hvala što ste navratili.

9.8.14

Coulibiac

Jeste li spremni za jedan recept?



Oni koji me znaju su sigurno već upoznati sa ovim receptom, jer sam ih sigurno 'davila' sa pričom kako je dobar, ili su bili dovoljno sretni da dođu kod nas na degustaciju :)

Uglavnom, slike nisu baš lijepe, ali mislim da dobro pokazuju cijeli proces.

SASTOJCI:

Riža: 
  • 1 luk
  • 1 češanj bijelog luka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 list lovora
  • 1 kašikica kurkume i 1 kašikica kumina u prahu (ili umjesto pojedinačno ja koristim curry mješavinu)
  • 200 g riže
  • 400 ml vode
  • so i biber
  • so sa začinskim biljem (ovo ja dodajem jer se nama sviđa, ali vi ne morate, možete dodati bilo koji začin koji volite)
Punjenje:
  • 3 jaja
  • 1 češanj bijelog luka
  • 250 g špinata
  • 500 g lososa na komad
  • so i biber
Dodatno:
  • Pakovanje lisnatog tijesta
  • 1 žumance 
  • papir za pečenje
Lisnato tijesto odmrznite i kad dođe za to vrijeme razvaljajte u obliku dva pravougaonika, s tim da onaj koji će se stavljati odozgo treba da bude malo veći.



Stavite 3 jaja da se tvrdo skuhaju. Kada bude trebalo, ogulite ih i isjecite na četvrtine.


Riža:
Oguliti i isjeckati luk i bijeli luk. Zagrijte maslac i propržite luk zajedno sa svim začinima (curry, so, biber, lovor, itd. ) Dodati rižu i vodu i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Ostaviti da se ohladi.



Špinat:
Oguliti i isjeckati bijeli luk. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i propržite bijeli luk. Dodati špinat i dinstati dok ne uvene, pa dodati malo soli i bibera. Ostaviti da se ohladi.



Zagrijati pećnicu na 180 ° C.

Slaganje:
Staviti komad papira za pečenje na pleh. Razvaljajte polovinu lisnatog tijesta i stavite na papir. 

Stavite sloj riže (pola od ukupne mase koja je napravljena). Imajte na umu da rubovi ostanu bez punjenja. 


Na rižu staviti sav špinat i komad lososa (sa lososom se ništa predhodno ne radi osim sto ja volim da odstranim kožu, ali ni to se ne mora). 



Na losos poredajte jaja i nakon toga ostatak riže. 



Na kraju se sve pokriti sa ostatkom lisnatog tijesta i stastaviti krajeve. Napraviti nekoliko rezova nožem sa gornje strane i premazati sve umućenim žumancetom. 

Peći oko 30 minuta, dok ne porumeni.


Njam, njam!!! :) Vjerujte da niko ne ostaje ravnodušan. Odlično izgleda, prekusno je, a morate priznati da, iako izgleda komplikovano za napraviti, uopšte nije :)



Još da napomenem da sam recept vidjela naravno kod Rudolfa na Kitchen24, ali sam ga prilagodila tako nema nikakih egzoticnih sastojaka, ne morate mjesiti tijesto i sl.

Ukoliko vam zanima orginal, link je ovdje

Uživajte!

7.8.14

Etno selo Čardaci i 'family photo shooting' test

Sve ispod napisano predstavlja isključivo moje mišljenje i nikakvu naknadu ne dobivam u zamjenu za napisani komentar.

Možda bi bilo dobro da ovo napišem na engleskom jeziku, jer bi onda moglo koristiti nekim strancima, ali budimo realni, većina ljudi kojima će ovo biti zanimljivo je iz BiH, a obzirom da je ovo moja prva recenzija (ili nesto što bi trebalo nalikovati recenziji) neka bude na bosanskom :-)

I tako smo mi prošli vikend napokon otišli u etno selo Čardaci.

Imali smo naum to uraditi i ranije, jer smo od nekoliko prijatelja saznali da je lijepo i vrijedno putovanja. Ali taj prvi je plan je propao. Čak šta više, bio je totalno razočarenje. Naime, htjeli smo iskoristiti ponudu koja je objavljena na nekoj od onih stranica sa kuponima. Sreća da smo ih kontaktirali prije same kupovine, jer bi nam pare propale. Uposlenik koji se javio nije čak ni poslušao pitanje, nego je odmah na spomen kupona odgovorio da nema mjesta niti za jedan vikend u narednih 2 mjeseca! Ooookkkeeejjjj?!?!?


Ali nisam dozvolila da nas ovaj prvi kontakt natjera da nikad ne odemo, pa smo otišli na 'obdan' :-)

Pri samom ulasku sve izgleda jako lijepo i simpatično. Malene kolibice sa slatkim prozorčićima, ograđene bašticom punom cvijeća... ali ni jednoj kućici se ne može prići ako istu ne iznajmljujete.

Kafić, odnosno pivnica, što se nalazi kod onih visećih kišobrana, izgleda ok, ali nekako se i ne uklapa u tu cijelu etno priču, sa viskim barskim stolicama (mi nismo ulazili, možda je unutra ljepše) Kišobrani su preslatki. Jedna od onih stvari kad ih vidite pa se morate nasmješiti :-) samo mi nije jasno zašto nisu rašireni?! I budu li takvi ikad? Jer koliko sam slika upratila iz ovog etno sela, nisam ni jednu vidjela sa raširenim kišobranima.

Hodajući dalje preko drvenog mosta nalazi se vodenica i restoran Kod mlina. O restoranu imam samo riječi hvale. Sve je naravno u drvenom fazonu i jako je ugodno, pogotovo ako uspijete zauzeti sto na terasi. Iako je bila gužva i nesnosna sparina, konobari su bili više nego ljubazni. Brzi i uslužni. Možda nekoga i nije briga, ali wc je odličan, čist, mirisan i sa potpunom logistikom :)



Za cijene ne mogu reći ni da su skupe, a ni da su jeftine. Ja sam konkretno jela file pastrmke i zaista je bilo ukusno. Porcija je prilično velika i koštala je 15 KM.

Ima tu i mala šetnica, pa možete napraviti mali krug oko ribnjaka, a čini mi se da ima i neka opcija da sami ulovite ribu.


Moja najveća zamjerka na ovo mjesto je što ne postoji ništa namjenjeno za djecu. Big dislike! Toliko čuda napravljenih od drveta, a da nisu mogli napraviti ljulju, klackalicu ili barem ograđeni pješčanik koji je za dosta djece sve što im treba da se zabave. Pošto nije bilo nikakog parkića, a vodeni park Ribica, koji se nalazi u sklopu sela (mada mi ni to nema neke veze jedno s drugim) je odmah do restorana, duoBRO nam je probio glavu sa moljakanjem da ide na bazen!

Eh sad, najpozitivnija stvar ovog izleta je to što smo se nas četvoro natjerali da se 'matchy matchy' obučemo i pokušamo napraviti nekoliko porodičnih fotografija, tj. da probamo iskoristiti to okruženje. Ujedno je to bio test za porodično slikanje koje planiramo napraviti uskoro.

Nije bilo skroz uspješno, jer je stvarno bilo sparno pa smo se malo unervozili, ali evo, ja sam zadovoljna sa ovim.





Finalno da zaključim da ako idete bez djece, po mogućnosti na ručak i kratku šetnju, a da to bude u malo drugačijem ambijentu, onda ovo mjesto ima moje preporuke. Ali ako vodite djecu sa sobom, onda budite spremni na to da ćete ih nekako morati zabavljati i da mjesto nije baš 'kids oriented' pa je možda ipak bolje da idete negdje drugo (etno sela su se pojavila kao gljive poslije kiše i znam da ih ima i sa drugačijim konceptom ;) )


5.8.14

Baby growth - month by month

Remember the idea about keeping track of your baby growth?! Here is inspiration if you need it :)

If you read yesterdays post, then you know that duoSIS is now 1!!! (it still takes time to accept that), so I'm done with all 12 photos of her and I'm about to show you our final result :)

I didn't kept you updated about that little project, but I've been doing that photo shooting every month, with no excuses :) if you started this project yourself, then you know it is not so easy to remember to do it every month, you have to set up the props you were using, dress you baby especially for that occasion and I guess you and the baby have to be in good mood... so, it is not an easy job, and you got to force yourself to get it done, but trust me, when you see the final photo, you will be so proud and excited that you have something like that forever :)

Anyway, to keep story short, I played a bit with all those pics and here is the final result.


And here is the sneak preview of our entry room wall where we can enjoy those photos every day. I will make post about making those frames and tips to arrange them later on :)


And one more thing, before I sign out, you can keep track of your baby (actually toddler now) growth month by month, even after he/she turns one, but my plan is to do something else, much easier: take photo on every birthday with the number (you can go check again yesterdays post and see how duoSIS is holding number one)

Thanks for reading.

4.8.14

BIRTHDAY WEEK - Day 5 - Ladybug party

OK, this birthday week is veeeeeeeeeeery long :) yes, for me it lasts almost tree months. Time passes so fast that it really does feels that way.

Anyhow, this will be last post in this series and I hope you will like this one very much cos this party is a party for a GIRL!!! YAY!!! And, it was for my little ladybug.


Lets start from the invitation. I found inspiration somewhere on Pinterest and just customized it to suite us :)




And now let me tell you something about our outfits. :)

For the birthday girl I made a red and black tutu. If you missed the post about how to make one, here it is.

When I made first one, I didn't follow any size chart, so it came up too big for my girl. This one, I made smaller, and it fits perfectly.

I had a bit of trouble finding the plain white onesie (for some strange reason every onesie I did find had some applique on it! Grgrgrr) At the end I found one (Waikiki is the store to go if you ever need to buy one and you are local) And then I took it the print shop and have this printed on it:



Feel free to use it if you need it (in a case you need better resolution contact me and I will send it to you by email)

And while we are talking about printing on t-shirts, here is what duoBro had on his


I don't have a single photo of him where this sign is visible but trust me it was cool :) And yes, I had a trouble finding plain red tee for him as well, but somehow I manage to find it :)

And of course, me and duoTATA, also had to keep up with the kids and had to this color combination as well, so it was red and white for us too


(here is a little something to share:  after a long time I actually sewed something, and it was this skirt! YEY!!! Will share how-to very soon, it was ridiculously easy and I'm soooo happy with the result)

OK, for the decorations I made flower and ladybug garlands. Unfortunately I lost the PDFs but if I manage to find some free time I will make them again and share.



Of course, we used only red balloons.

And we played a little game – put a dot on ladybug :) just use a really big paper, draw a huge ladybug, but without dots and make some circles out of black paper. Give each child a dot, spin them first and let them put a dot on ladybug :) simple, but cute :)




And I also cut the circle in this huge lady bug so we can pretend to be a ladybugs. Here is the result



For this party I just didn't have time to make a cake, so we order the cake from one lady and if you are local you can find her here on FB.



And last but not least we celabrated this Birthday in Trebevićki raj! I can say only the best about this place and their service. Anything you want and need they will provide. As you can imagine, I have big standards, and I almost always have at least one thing to complain about (I am perfectionist, so...) and for these guys I don't have single one. They rule!!! And they have my recommendations for all of you who are searching for the place to celebrate something (even if it is not nice weather they have the inside space so you don't have to worrie about the rain) HERE is their FB page.

Ah, I almost forgot a thank you card. 



We had a great day and surely enjoy in every second...

That is all for now.